Испитивање поријекла имовине: Нацрт закона неуставан, крши људска права

Нацрт закона о испитивању поријекла имовине није проводив, јер је противан Уставу Републике Српске, универзалним конвенцијама о људским правима и постојећим законским рјешењима – речено је данас на сједници Одбора за политички систем, правосуђе и управу парламента Српске. Учесници стручне расправе о овом нацрту закона сагласни су да се у Републици Српској морају донијети законска […]

понедељак, март 18, 2013 / 21:24

Нацрт закона о испитивању поријекла имовине није проводив, јер је противан Уставу Републике Српске, универзалним конвенцијама о људским правима и постојећим законским рјешењима – речено је данас на сједници Одбора за политички систем, правосуђе и управу парламента Српске.

Учесници стручне расправе о овом нацрту закона сагласни су да се у Републици Српској морају донијети законска рјешења којима би се испитало поријекло имовине. 
Правни експерт Крстан Симић оцијенио је да су понуђена законска рјешења неприхватљива у свим сегментима.

"Овим законом се не испуњавају основни елементи прописа који би одговарао европским стандардима. Њиме се крше основа људска права, а једино би се могао донијети закон којим би се испитала неприхватљиво стечена имовина која би се могла опорезивати", рекао је новинарима Симић, који је и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он сматра да СНСД није требало да гласа за Нацрт закона у Народној скупштини Републике Српске, јер је на тај начин ушао у класично политикантство.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштне БиХ Огњен Тадић истакао је да је у Републици Српској потребно донијети закон о испитивању поријекла имовине.

"Важно је да Српска донесе овај закон прије него што буде достављен захтјев из ЕУ за усвајање таквог закона на нивоу БиХ. Они који су поштени неће се плашити овог закона, који је потпуно специфичан и биће тешко прихваћен", рекао је Тадић.

Предсједник Основног суда у Бањалуци Милан Тегелтија нагласио је да држава има овлаштење да испита поријекло имовине свих грађана и предузећа.

"Међутим, предложена законска рјешења нису конзистентна, а самим тим и проводива. Закон има добру идеју и мотивацију, али се мора адекватно побољшати да би био у складу са свим конвенцијама и законском регулативом", рекао је Тегелтија.

Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић истакла је да су законска рјешења непроводива, јер су супротна Закону о пореском поступку и Закону о кривичном поступку.

"Рјешења су супротна и осталим законима који се тичу ове материје. Да бисмо примијенили понуђена рјешења морамо промијенити више закона у Републици Српској", појаснила је Видовићева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 31. јануара Нацрт закона о испитивању поријекла имовине чији је циљ заштита интереса и уставног поретка Српске и успостављање истинске равноправности грађана и њихове једнакости пред законом.

Нацрт закона односи се на имовину стечену послије 1. априла 1992. године, од када више није могао да вриједи закон о испитивању имовине који је постојао у некадашњој Југославији и тиче се имовинског цензуса од 500.000 КМ на дан стицања имовине.0 КОМЕНТАРА

 1. А шта сте очекивали да ће рећи Крстан Симић, Зора Видовић … и остала лоповска багра из СНСД-а осим да је закон непримјенљив, непроводив… а није сиромаштво и биједа против људских права x-(

 2. Ko je ubica Srđana Kneževića. Ko je ubica Riste Jugovića.Ko je ubica Željka Markovića. Ko je ubio Milana Vukelića. Ko su nalogodavci. Dok se ovo ne sazna svi zakoni o ispitivanju porijekla imovine su iluzija. Ubijen je načelnik CSB Istočno Sarajevo, nećete valjda očekivati da će neki jebeni inspektorčić Poreske uprave ispitati porijeklo imovine.Malo sutra.

 3. Ok, ovaj je neprovediv. prepisaćemo iz Kine, pa ko podiva ekonomski sistem, mrtna kana.

  Sve zlo je od glave ofarbane, Gledam djilkoša u nedelju na sastanku kod tzv premijerke,obukao se ko seoska baraba, a ruke u džepovima, ko kakav uličar. I, bena se kesi, cene se od smijeha.
  Šta je budaletini smiješno? da ima imalo pameti ubio bi se kada vidi da je upropastio narod, kukala mu majka.

 4. „Предсједник Основног суда у Бањалуци Милан Тегелтија нагласио је да држава има овлаштење да испита поријекло имовине свих грађана и предузећа.“

  Све је речено.Све.

 5. Па зашто онда држава ништа не ради? Или је ово доказ да држава штити криминал, јер има овлаштења а не испитује!Какав генијалац?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *