Иран прави свој сопствени интернет

Иран планира да пребаци своје грађане на домаћу интернет мрежу, за коју званичници тврде да представља покушај побољшања кибернетичке безбjедности али за коју многи Иранци изражавају бојазан да је најновији покушај да се контролише њихов приступ глобалној мрежи, јавио је Ројтерс. Такво саопштење стигло је у тренутку док је државна телевизија саопштила да ће Гуглов […]

понедељак, септембар 24, 2012 / 08:06

Иран планира да пребаци своје грађане на домаћу интернет мрежу, за коју званичници тврде да представља покушај побољшања кибернетичке безбjедности али за коју многи Иранци изражавају бојазан да је најновији покушај да се контролише њихов приступ глобалној мрежи, јавио је Ројтерс.

Такво саопштење стигло је у тренутку док је државна телевизија саопштила да ће Гуглов претраживач и његов сервис електронске поште бити блокирани „за неколико сати”, наводи британска агенција.

„Гугл и џи-мејл биће филтрирани широм земље до даљњег”, рекао је један званичник представљен само као Хорамабади, без пружања детаља.

Ројтерс преноси да је Иранска студентска новинска агенција (ИСНА) јавила је да је забрана Гугла повезана са антимуслиманским филмом постављеним на сајту те компаније, „Ју тјубу”, који је изазвао увријеђеност у муслиманском свијету.

За то, међутим, нема званичне потврде, наводи британска новинска агенција.

Замјеник министра за телекомуникације и технологију Али Хаким-Џавади рекао је полузваничној агенцији Мер да су недавно „све владине агенције и канцеларије (…) прикључене на националну информативну мрежу”, а да ће друга фаза тог плана бити прикључивање „обичних” Иранаца на ту националну мрежу.

Како извјештавају ирански медији, домаћи систем биће у потпуности примењен у марту 2013, али није јасно да ли ће тада приступ глобалном интернету бити онемогућен.

Исламска Република појачала је кибернетичку безбједност након што је њен нуклеарни програм нападнут 2010. „компјутерским црвом” Стакснетом и изазвана неисправност у раду центрифуга у главном иранском постројењу за обогаћивање урана.

Техеран – који западне земље оптужују да развија нуклеарни програм ради израде атомског оружја, оптужио је САД и Израел да су развили тог „компјутерског црва”.

Министар за телекомуникације и технологију Реза Такипур рекао је прошлог мјесеца да Иран треба да развије своју сопствену интернет мрежу како би осигурао безбједност информација.

„Контрола над Интернетом не треба да буде у рукама једне или двије земље. Нарочито у важним питањима или током криза, тој мрежи не може се вјеровати уопште”, рекао је он.

Иранске власти имају интернет филетре међу најјачим у свијету и спријечавају Иранце да приступе сајтовима чији се садржаји сматрају увредљивим или повезаним са криминалом.

Ројтерс наводи да многи Иранци вјерују да се сајтови као што су Фејсбук или Ју тјуб блокирају због њихове употребе у антивладиним протестима после реизбора иранског предсједника Махмуда Ахмадинеџада 2009. године.

Сајтови који изражавају гледишта која се сматрају антивладинима, такође се рутински блокирају, наводи Ројтерс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *