Иран и ИАЕА се договорили о новим мерама

Иран и Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) договорили су се о новим мерама у циљу веће транспарентности иранског нуклеарног програма, саопштено је данас у Бечу. Двије од пет нових мјера, укључујући и мјеру везану за тестирање експлозива, односе се на могућу војну димензију програма, пише у меморандуму у оквиру саопштења достављеног агенцији Франс прес. […]

среда, мај 21, 2014 / 21:38

Иран и Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) договорили су се о новим мерама у циљу веће транспарентности иранског нуклеарног програма, саопштено је данас у Бечу.

Двије од пет нових мјера, укључујући и мјеру везану за тестирање експлозива, односе се на могућу војну димензију програма, пише у меморандуму у оквиру саопштења достављеног агенцији Франс прес.

Ово је саопштено након дводневне посјете званичника ИАЕА Ирану гдје се разговарало о споразуму о транспарентности спорног нуклеарног програма те земље.

Прва од пет додатних тачака јесте „размјена информација са Агенцијом о питањима везаним за тестирање експлозива широких размера”.

Прошлонедељни преговори Ирана и свјетских сила о ограничавању иранског нуклеарног програма завршени су у Бечу без опипљивог напретка, али уз обећање да ће разговори бити настављени.

Иран и велике силе нису, како је било предвиђено, почели да редигују завршни споразум који према утврђеним роковима треба да буде потписан 20. јула. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *