Институције РС и ФБиХ крију износ плата функционера

Иако би подаци о платама државних функционера требали бити јавно доступни, бх. ентитети Федерација БиХ и Република Српска одлучили су ставити ознаку тајности на цијену рада службеника које плаћају грађани БиХ.

среда, мај 25, 2016 / 14:37

Иако би подаци о платама државних функционера требали бити јавно доступни, бх. ентитети Федерација БиХ и Република Српска одлучили су ставити ознаку тајности на цијену рада службеника које плаћају грађани БиХ.

За разлику од Министарства финансија БиХ и Парламентарне скупштине БиХ који на транспарентан начин достављају информације о примањима највиших званичника, ентитетска министарства финансија и пореске управе од бх. јавности крију податке о платама државних функционера.

Наиме, у овом контексту подаци који се односе на примања и накнаде нису заштићени Законом о заштити личних података те би из тог разлога требали бити доступни грађанима. Ентитетске институције могу заштитити одређене дијелове података попут адресе становања или кредитних задужења, али генерално не би смјеле ускраћивати грађанима право да знају кога то плаћају.

Из Пореске управе Федерације БиХ и Пореске управе Републике Српске казали су нам како закони који регулишу њихов рад не дозвољавају објаву ових информација које се сматрају пореском тајном.

Од ентитета много је транспарентнија била Влада Кантона Сарајево која је јавности учинила доступним списак најплаћенијих директора јавних предузећа у Кантону Сарајеву укључујући нето плате, уговоре о дјелу, ауторске хонораре те приходе од самосталне дјелатности.

Подсјећамо, Пореска управа ФБиХ 2013. године прослиједила је Парламенту ФБиХ податке о 100 највиших примања у ентитету. Подаци су шокирали грађане БиХ с обзиром на то да су показали како многи људи у БиХ дословно не знају шта да раде с новцем који мјесечно добијају.

С обзиром на нетранспарентност ентитетских институција остаје непознато да ли су владе на челу са Жељком Цвијановић и Фадилом Новалићем успјеле смањити плате чланова управних и надзорних одбора, директора и запосленика јавних предузећа.  0 КОМЕНТАРА

  1. Некада 1994. или 1995. читам у новинама како је неки човјек из Србије отишао да докторира машинство у Њемачкој. Није се вратио на вријеме,Југославија и Тито га одбаце. Временом је дошао у Порше и усавршио њихове моторе. Слика велике и лијепе куће и нешто пуно поршеа пред кућом али он каже да је само један платио све остале фирма је дала породици на употребу.
    Питам ја дједа свог (који је зарадио пензију у Њемачкој) када сам му прочитао текст колику плату има овај човјек.
    А дјед одговари: Нема он плату он има отворени конто да троши колико му треба.
    Тако је данас и код нас,умови који су докторирали зајебавање народа и довели ову земљу на ниво Поршеа да мање троши а добро иде немају потребу објавити плату јер они раде про боно али зато имају отворени конто читав буџет је њихов.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *