Инцко: Политички лидери не смију угрозити пут према ЕУ и НАТО

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поручио је политичким лидерима у БиХ да не дозволе да њихова тренутна неслагања пониште напоре БиХ да убрза напредак према ЕУ и НАТО-у.  "Знамо да унутар БиХ постоје различита виђења у вези са процесом одлучивања за гласање о резолуцији Генералне скупштине УН, али Дејтонски мировни споразум нуди механизме за […]

субота, август 11, 2012 / 10:54

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поручио је политичким лидерима у БиХ да не дозволе да њихова тренутна неслагања пониште напоре БиХ да убрза напредак према ЕУ и НАТО-у.

 "Знамо да унутар БиХ постоје различита виђења у вези са процесом одлучивања за гласање о резолуцији Генералне скупштине УН, али Дејтонски мировни споразум нуди механизме за рјешавање таквих неслагања, ако се стране на то одлуче", рекао је Инцко за "Вечерњи лист".

Према његовим ријечима, за БиХ би било добро да промијени Устав у процесу прикључења ЕУ, с обзиром да је то урадила свака држава у ЕУ, а много би јој помогло ако би на том путу слиједила и евроатлантска искуства сусједне Хрватске.

Инцко је нагласио да, осим досљедне примјене Дејтонског споразума, власти у БиХ треба да омогуће ефикасније механизме одлучивања који ће стварати економски раст и радна мјеста и борити се против криминала и корупције, што би требало да доведе до напретка у процесу евроатлантских интеграција БиХ.

"Ова два процеса су комплементарна и не искључују један други", додао је Инцко.

Високи представник у БиХ навео је да његов посао у БиХ још није завршен.

"Био бих много сретнији да могу најавити затварање ОХР-а, јер би то значило да је БиХ превазишла садашње изазове и да је трајно на путу ка чланству у ЕУ и НАТО. Међународна заједница, у свјетлу недавних догађаја, заступа став да је присуство ОХР-а још потребно да би се обезбиједило поштовање и провођење Дејтонског споразума", закључио је Инцко.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *