Инцко: Хрвати имају право на своја вијећа и на повезивање

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас у Сребреници да Хрвати по Уставу имају право да формирају своја вијећа и повезују заједнице у којима живе. Он је додао да се Хрвати и воља хрватског народа у БиХ морају поштовати. "Подржавам све иницијативе Хрвата које су у складу са законом и надам […]

четвртак, март 24, 2011 / 14:05

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас у Сребреници да Хрвати по Уставу имају право да формирају своја вијећа и повезују заједнице у којима живе.

Он је додао да се Хрвати и воља хрватског народа у БиХ морају поштовати.

"Подржавам све иницијативе Хрвата које су у складу са законом и надам се да неће поновити грешку од прије 10 година када су покушали формирати посебну самоуправу", оцијенио је Инцко, не желећи да даје оцјену начина избора Владе Федерације БиХ и провођења изборних резултата.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић најавио је раније да би Хрватски народни сабор, који би чинили легитимно изабрани представници Хрвата у органима власти на свим нивоима, требало да буде сазван до 14. априла. Наводећи да је рано говорити о закључцима које ће донијети Сабор, Љубић је рекао да је извјесно формирање међукантоналних и међуопштинских вијећа са хрватском већином.

 

"Ово што чинимо је логичан одговор на покушај деконституисања Хрвата у нашој земљи. Дјеловање Сабора ће у потпуности бити у складу уставима Федерације БиХ и БиХ, те важећим законима", изјавио је Љубић за сарајевско "Ослобођење".

 

Сарајевски дневник пише да ће на Сабору, према незваничним информацијама, бити донесена одлука да се о Хрватима на подручју БиХ брине по "јеврејском моделу", односно да буду организоване неформалне хрватске општине, попут јеврејских, у свакој општини гдје живе Хрвати и помоћу којих би дјеловао Сабор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *