Имовина СПЦ у Сарајеву: Чекајући добру вољу

За разлику од СПЦ, Католичка црква и Исламска заједница успјеле су да уђу у посјед своје имовине која им је, такође, декретом одузета, што је урађено упркос чињеници да БиХ нема закон о реституцији

понедељак, јун 26, 2017 / 07:12

Српска православна црква (СПЦ) у Сарајеву не одустаје од захтjева да јој у том граду и целој Федерацији БиХ буде враћена сва њена имовина која је национализована после Другог свjетског рата. Међутим, сви досадашњи покушаји да се ријеши тај вишедеценијски проблем завршавали су неуспјешно због опструкције власти у Сарајеву, како кантоналне, тако и федералне, пише “Политика”.

За разлику од СПЦ, Католичка црква и Исламска заједница успјеле су да уђу у посјед своје имовине која им је, такође, декретом одузета, што је урађено упркос чињеници да БиХ нема закон о реституцији. То се и наводи као главни проблем сваки пут када се покрене питање враћања само имовине СПЦ.

“Овај одговор био би прихватљив када би се ситуација у којој се ми налазимо односила и на све остале. Дакле, имовина је у `доброј вољи` враћена другима, али не и СПЦ”, рекао је сарајевски парох, Вања Јовановић, за “Политику”.

Ријеч је о некретнинама које се углавном налазе у центру Сарајева, а међу којима су и зграде Богословије из 1882. године, гдје је сада Економски факултет и Кола српских сестара, неколико десетина станова, те земљиште на Маријин двору на којем су изграђене данашње зграде парламента и Савјета министара БиХ, хотел “Холидеј ин”, као и спортска дворана “Зетра” на Кошеву.

Протојереј Јовановић каже да се у међувремену комплетна прича о враћању имовине СПЦ у Сарајеву промијенила само утолико што су локалне власти одобриле Цркви да може да користи један од простора који је у њеном власништву, и то под условом да сваког мјесеца плати закупнину.

Прије скоро осам година представници Владе Сарајевског кантона, Федерације БиХ и сарајевске општине Стари град потписали су протокол којим су се обавезали на враћање Богословије. Тај протокол су потписали и високи представник међународне заједнице Валентин Инцко и његов замјеник Рафи Грегоријан.

“Политика” истиче да протокол није реализован, нити је испуњено обећање које је прије Инцка дао и његов претходник Мирослав Лајчак 2009. године на божићном пријему у Митрополији дабробосанској у Сарајеву. Лајчак је тада изјавио да се “његови људи озбиљно баве тим питањем” и да су “надомак коначног споразума о овом изузетно важном питању”.

“Политика” подсјећа да је Инцко прије непуних осам година тврдио да због симболике и поштења треба вратити зграду Богословије. “Не узимај што није твоје. ОХР ради на враћању имовине СПЦ. Мени би било драго да се студенти Богословије врате у Сарајево”, рекао је Инцко у октобру 2009. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *