И обични Нијемци разумију Русију и нису за санкције

Већина Нијемаца има разумјевање за руску анексију Крима и 54 % испитаника сматра да запад треба да прихвати припајање Крима Русији, показује анкета листа Шпигл. Према анкети коју је спровео овај политички магазин, 55 % Нијемаца има дјелимично или потпуно разумијевање за то да руски предсједник Владимир Путин Украјину, а посебно Крим, сматра руском интересном […]

четвртак, март 27, 2014 / 12:29

Већина Нијемаца има разумјевање за руску анексију Крима и 54 % испитаника сматра да запад треба да прихвати припајање Крима Русији, показује анкета листа Шпигл.

Према анкети коју је спровео овај политички магазин, 55 % Нијемаца има дјелимично или потпуно разумијевање за то да руски предсједник Владимир Путин Украјину, а посебно Крим, сматра руском интересном зоном.

Међутим, око 60 одсто анкетираних је мишљења да су реакције запада према Москви примјерене, док 34 одсто мисли да су америчко-европске санкцијије, заправо, претјеране. Овим су се Нијемци, изгледа, изјаснили онако као и њихов канцелар Ангела Меркел која, како преносе њемачки медији данас, нема ништа против да њемацке фирме сарадују са руским.

Тај став Меркелове је, како преносе медији, поводом сусрета извршног директора њемачког концерна "Сименс" Џо Каесера са руским предсједником Владимиром Путином. Јучерашњи сусрет представника Сименса са Путином у Москви поклопио се са позивима за уводењем санкција Русији због припајања Крима, али и са изјавом саме Меркелове да украјинску, односно, кримску кризу треба да рјешава дипломатским путем, без наметања економских санкција.

Каесер, који је у Москви говорио о "односу пуном повјерења" према руским фирмама и нагласио да Сименс 160 година послује на руском тржишту, рекао је, такође, да није био изложен никаквом притиску њемачке владе да откаже свој пут за Москву, пренијели су њемачки медији. Истовремено, Меркелова је у Берлину рекла да Запад није достигао фазу која подразумијева наметање економских санкција Русији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *