И даље је ванредно у Добоју, Бијељини, Шамцу…

Влада Републике Српске је, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, укинула ванредну ситуацију на цијелој територији Српске, осим у градовима Добој и Бијељина, те одређеном броју угрожених општина, изјавила је командант Штаба Жељка Цвијановић.   Српска у извјештају СБ УН: Детаљно преиспитати рад институција на нивоу БиХ Цвијановићева је на конференцији за новинаре рекла […]

понедељак, мај 26, 2014 / 20:42

Влада Републике Српске је, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, укинула ванредну ситуацију на цијелој територији Српске, осим у градовима Добој и Бијељина, те одређеном броју угрожених општина, изјавила је командант Штаба Жељка Цвијановић.

 
Српска у извјештају СБ УН: Детаљно преиспитати рад институција на нивоу БиХ
Цвијановићева је на конференцији за новинаре рекла да ванредна ситуација и даље остаје у Вукосављу, Модричи, Шамцу, Сребреници, Доњем Жабару и Шековићима.

Овим је престала да важи одлука о проглашењу ванредне ситуације на територији Републике Српске од 17. маја, осим за подручја градова Добој и Бијељина и набројаних општина.

Цвијановићева је подсјетила да је Републички штаб за ванредне ситуације јуче предложио Влади Српске укидање ванредне ситуације.

„Снаге за заштиту и спасавање, према закону о ванредним ситуацијама, на подручјима локалних заједница стављају се под команду Републичког штаба за ванредне ситуације, осим организационих јединица које дјелују у координацији са Републичким штабом за ванредне ситуације“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је данас смањен број општина које су исказале потребу за постојањем ванредне ситуације и додала да ће Републички штаб за ванредне ситуације наставити да засједа и да се бави анализом ситуација у угроженим локалним заједницама.

Цвијановићева је навела да су локални органи у Добоју дужни да проведу мобилизацију људства и средстава потребних за чишћење и успостављање нормалног функционисања града.

Премијер Српске је навела да је на подручију Добоја присутно више од 1.000 камиона, 606 трактора и 58 радних машина, а у овом граду почеле су са радом републичке и локалне институције на начин на који то дозвољавају услови.

Она је подсјетила да је поплава која је погодила Српску рангирана на нивоу поплава које се дешавају у 500 година или више, те нагласила да увијек постоји опасност од поплава.

Цвијановићева је нагласила да се Влада у овој ситуацији изузетно добро снашла, да је координисала многим активностима, али и додала да у појединим општинала локалне власти нису подједнако добро реаговале.

Она је оцијенила као корисне посјете министара угроженим подручијима, јер су, између осталог, нарочито у почетку постојале тешкоће у комуникацијама, а министри су били ти који су доносили информације шта је неопходно урадити.0 КОМЕНТАРА

  1. Ванредно стање је и у влади РС, јер су све паре пребачене на приватне рачуне њихових ортака,ултрабогаташа, које је ова власт успјешно његовала и стварала својим пожртвованим радом.

  2. Vlada RS na celu sa Željkom Cvijanović je kroz period poplava dovoljno pokazala svoju „sposobnost“,a sada krivi lokalne samouprave. Zaista treba postaviti pitanje koje su obaveze vlade RS u ovoj situaciji sem da kritikuje lokalne samouprave i svoj greske pripisuje drugima. Nije mi jasno da vlada jos uvjek nije izasla sa konkretnim planom sanacije stanja vec i u ovim momentima povlači političke poteze. Više je nego očigledno da je vlada zbunjena i još uvjek ne zna kako da se postavi prema opštinama i gradovima čiji načelnici nisu iz SNSD. Teško je donijeti odluku da se pomogne tim ljudima, jer politika je politika, a narod je narod. U Srbiji premijer vlade Aleksandar Vučić smjenjuje sve ministre koji nisu adekvatno reagovali za vrijeme poplava jer mu ne trebaju nesposobni ministri. Kod nas to nije moguće jer primjer nesposobnosti je upravo Željka Cvijanović, a nije lako smjeniti sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *