Хрвати од Мађара купили Црногорски Телеком за 123,5 милиона евра

Хрватски телеком (ХТ) потписао је данас уговор са Мађар Телекомом о куповини 76,53 посто удјела у компанији Црногорски Телеком за 123,5 милиона евра.

уторак, јануар 10, 2017 / 13:34

Хрватски телеком (ХТ) потписао је данас уговор са Мађар Телекомом о куповини 76,53 посто удјела у компанији Црногорски Телеком за 123,5 милиона евра.

Како јавља Вечерњи лист, ради се о највећој аквизицији ХТ-а до сада, односно првом великом кораку у реализацији стратегије ширења Хрватског телекома и његовог позиционирања као водећег телеком играча у региону.

Закључење трансакције се очекује до краја јануара 2017. године.

Како кажу у ХТ-у, ова аквизиција ће омогућити излазак на црногорско тржиште хрватском телеком оператеру, његовим добављачима и другим компанијама из ХТ групе, чиме се стварају претпоставке и промовише извоз хрватске робе и услуга у Црну Гору.

При томе, ширење ХТ-а који директно и индиректно генерише преко 3,0 одсто хрватског БДП-а, у коначном исходу ће имати позитиван учинак на економску активност, запосленост и приходе државе од пореза у Хрватској, додаје Вечерњи лист.

Црногорски Телеком је највећа телекомуникациона компанија у Црној Гори, која пружа комплетан спектар фиксних и мобилних услуга. У првих девет мјесеци 2016, компанија је остварила приходе од 69,4 милиона евра. На крају трећег квартала имали су 368,6 хиљада мобилних корисника и били други играч на тржишту, са 32 одсто корисничке базе у мобилној телефонији, гдје су им највећи конкуренти Теленор и М:Тел.

Са 140,3 хиљаде корисника у фиксној телефонији, Црногорски Телеком има 93,6-процентни удио на тржишту фиксне телефоније. Такође броји 73,1 хиљаду корисника широкопојасног интернета, као и 60,1 хиљаду ИПТВ корисника. Крајем 2015. године у компанији је радило 588 запослених, додаје се у тексту.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *