ХЕ на Дрини: Зауставићемо цурење воде испод бране

Директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Миле Лакић потврдио је данас Срни да су послије припремних почели главни радови на санацији процуривања воде испод преградне бране Хидроелектране „Вишеград“. "Ради се о специфичном пројекту јединственом у Европи који се највећим дијелом финансира кредитом Европске инвестиционе банке и дијелом властитих средстава", навео је Лакић. Он се нада да […]

петак, март 29, 2013 / 10:29

Директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Миле Лакић потврдио је данас Срни да су послије припремних почели главни радови на санацији процуривања воде испод преградне бране Хидроелектране „Вишеград“.

"Ради се о специфичном пројекту јединственом у Европи који се највећим дијелом финансира кредитом Европске инвестиционе банке и дијелом властитих средстава", навео је Лакић.

Он се нада да ће главни извођач радова, аустријска фирма "Штрабаг", успјети да спријечи процуривње воде испод бране које је примијећено још 1991. године, само двије године након пуштања у рад вишеградске хидроелектране.

Лакић је додао да ће се послије овог пројекта повећати сигурност преградне бране, али и производња електричене енергије од пет одсто.

Директор "Штрабаговог" сектора инжењерских конструкција за југоисточну Европу Зоран Стојић рекао је раније да је циљ да се процуривање воде са 15 смањи на пет метара кубних у секунди.

"Најтеже пред нама је затрпавање подводних каверни ињектирањем и запречавањем продора воде испод темеља бране, али се надамо да ће радови бити заршени у року од 18 мјесеци", рекао је Стојић.

Начелник оштине Вишеград Славиша Мишковић оцијенио је да је ријеч о изузетно значајном пројекту за ову локалну заједницу, а инвестиција од 23 милиона КМ реализоваће се и кроз запошљавање и ангажовање домаћих фирми.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *