Хармоније са отпада (ВИДЕО)

Кетеура у Парагвају, слам или фавела на периферији, каквих у Јужној Америци има безброј. Само на први поглед. У Кетаури живи Ада Марибел Риос Бордарос, која има тринаест година и свира виолину. Само што њена виолина није било каква виолина. Хуан Мануел Чавез је деветнаестогодишњак и свира чело направљено од канте за уље и дрвета из […]

субота, децембар 8, 2012 / 22:41

Кетеура у Парагвају, слам или фавела на периферији, каквих у Јужној Америци има безброј. Само на први поглед.

У Кетаури живи Ада Марибел Риос Бордарос, која има тринаест година и свира виолину. Само што њена виолина није било каква виолина. Хуан Мануел Чавез је деветнаестогодишњак и свира чело направљено од канте за уље и дрвета из отпада. Има ту и дијелова старог алата који се користио у месној индустрији.

„Мјесто као Катеура и није неко мјесто гдје је добро имати виолину, јер она може бити скупља од куће на оваквом мјесту”, каже један од становника.

Све је почело када је на гомили отпада пронађен кофер за виолину. Све породице које живе у овом селу сакупљају смеће, рециклирају га на неки начин, и продају. У почетку им није падало на памет да би се од отпада могли правити и музички инструменти, али сада са осмјехом гледају дјецу како уживају у музици.

И не само то, сада су у прилици да гледају и слушају цијели оркестар у којем се свира на оваквим справама.

„Мој живот би био безвриједан, без музике”, каже дјевојчица.

„Не бисмо требали одбацивати ствари тек тако. Поготово не треба, тек тако, отписивати људе”, додају одрасли.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *