Халиловић: Мафија сакрила доказе о злочину Шева

У нестанку кључних доказа покушаја атентата на Сефера Халиловића, приликом чега су убијени моја мајка и ујак, јасно се види да је мафија уткана у обавјештајне структуре и Тужилаштво Кантона Сарајево, који онемогућавају да се спроведе истрага. Изјавио је ово “Гласу Српске” Семир Халиловић, син бившег команданта Aрмије РБиХ Сефера Халиловића. Из Босанскохерцеговачке патриотске странке […]

уторак, март 19, 2013 / 09:56

У нестанку кључних доказа покушаја атентата на Сефера Халиловића, приликом чега су убијени моја мајка и ујак, јасно се види да је мафија уткана у обавјештајне структуре и Тужилаштво Кантона Сарајево, који онемогућавају да се спроведе истрага. Изјавио је ово “Гласу Српске” Семир Халиловић, син бившег команданта Aрмије РБиХ Сефера Халиловића.

Из Босанскохерцеговачке патриотске странке у недјељу је саопштено да су из Кантоналног тужилаштва у Сарајеву нестали кључни докази – фотографије лица мјеста експлозије у стану генерала Халиловића из 1993. године, а у вези с покушајем атентата на Халиловића.

Овај злочин приписује се злочиначкој организацији “Шеве”.

Семир каже да су, осим фотографија, нестали и прислушкивани разговори од 7. јула, када се догодио злочин.

– Тог дана нису постојала само три-четири разговора, обављено је неколико стотина разговора, између осталих и разговор мога оца у којем је најавио долазак кући, а који је кључан – рекао је Халиловић и додао да у свему томе види пипке мафије.

– Овдје постоје институционалне опструкције да се на правно ефикасан начин спроведе истрага. Ту влада једно опште расуло и ко ће се у ту причу уплести не знам, али ће се морати спровести темељна истрага. Прича се оставља медијима – рекао је Семир.

Истакао је да, с обзиром на опструкције у овом предмету, на дјелу су структуре које су тада биле на власти и које и данас имају пипке.

– Очито је да су дебело заинтересоване да се овај случај никада не разјасни. Што се тиче Кантоналног тужилаштва Сарајево и неких тужилаца као што су Мустафа Бисић и Бранко Шљивар, могу рећи само да су то политички тужиоци. То су тужиоци који су одрађивали посао за оне који су их поставили. Ми не тражимо унапријед ничију главу, већ само независну истрагу – казао је Семир.

Нагласио је да је Шљивар у ову причу уплетен ад кох, док је Бисић, који је био шеф Кантоналног тужилаштва, био дужан да провјери све те доказе.

– Као члан породице прегледао сам спис и видио сам да садржи три изјаве и двије службене забиљешке. То не да је срамота. То није никаква истрага. Тамо није нико саслушаван. Но, то ме не чуди. Они те људе штите, а зашто, не знам. Некада ће то изаћи на површину – казао је Семир, истакавши да њихова породица зна ко стоји иза атентата.

– Два официра су учествовала у ономе што се зове предумишљај за убиство. Они се зову Фикрет Муслимовић и Енвер Мујезиновић и ми ћемо, када завршимо комплетно прикупљање доказа, обновити кривичну пријаву са новим доказима, новим свједоцима, новим вјештачењима, са свим потребним релевантним документима. Ми нисмо у ово ушли грлом у јагоде већ врло рационално. Aтентат је спровео Неџад Угљанин са двојицом или тројицом припадника “Шева”, а од кога је добио политичко одобрење и то ћемо сазнати. Постоје људи у структурама безбједности који још хоће да говоре – казао је Семир Халиловић.

Тужилаштво

Портпарол Кантоналног тужилаштва Сарајево Aлен Хамзић рекао је “Гласу Српске” да је ово тужилаштво 1999. године донијело рјешење којим се одбацује кривична пријава Сефера Халиловића понесена против више лица због кривичног дјела убиства.

– Послије извршеног увида у спис утврђено је да је Центар служби безбједности Сарајево 1993. године доставио оперативни материјал Вишем јавном тужилаштву у Сарајеву у коме је назначено да ће фотодокументација бити накнадно достављена. С обзиром на то да се предметна фотодокументација налази у спису, затражена је из Aрхиве МУП-а Кантона Сарајево. Та архива из МУП-а Кантона Сарајево није никада достављена – казао је Хамзић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *