Хаџић: Питање Федералне владе ријешити у јануару

Потпредсједник СДП-а БиХ Дамир Хаџић изјавио је Срни да се у јануару мора наћи рјешење за даљи рад Владе Федерације БиХ, јер ће, у супротном, негирање озбиљне воље парламентарне већине довести Федерацију у потпуну политичку и економску кризу. Хаџић сматра да би непостизање договора о даљем раду Владе ФБиХ довело до непровођења пројеката Владе у […]

среда, децембар 26, 2012 / 06:33

Потпредсједник СДП-а БиХ Дамир Хаџић изјавио је Срни да се у јануару мора наћи рјешење за даљи рад Владе Федерације БиХ, јер ће, у супротном, негирање озбиљне воље парламентарне већине довести Федерацију у потпуну политичку и економску кризу.

Хаџић сматра да би непостизање договора о даљем раду Владе ФБиХ довело до непровођења пројеката Владе у 2013. години, посебно на плану инфраструктуре и у енергетском сектору.

Он је рекао да актуелно стање не може бити даље задржано, иако је то једна од опција, као и да није реално очекивати да се тренутна агонија настави до сљедећих општих избора.

"За СДП је као опција неприхватљиво да је најбоље рјешење блокирање договора, а не тражење што бољих опција за рјешавање кризе, не само у политичком него и у економском смислу, посебно у ФБиХ", нагласио је Хаџић.

То би значило, додао је Хаџић, да предсједник Федерације БиХ Живко Будимир настави да игнорише парламентарну већину, као што се то дешавало посљедњих мјесеци.

"Тим је парадокс већи, да имате човјека који је у стању да блокира комплетан систем, односно вољу парламентарне већине која има практично легитимитет изборне воље грађана“, навео је он.

Друга опција, истакао је Хаџић, јесте да се уђе у варијанту расписивања пријевремених општих избора којима се не би рјешавало само питање рада федералног Парламента, с обзиром да он и сада функционише.

"Направљена је једна мало чудна атмосфера у којој се све пребацује на парламент, а парламент има своју већину која функционише. Морали би се провести избори и за предсједника и потпредсједнике Федерације, а зна се да се то ради на индиректан начин“, појаснио је Хаџић.

Посљедње рјешење је да премијер Федерације БиХ Нермин Никшић заједно са Владом поднесе оставку, јер то неће да ураде министри из СДА и њихових партнерских странака.

"Могао би бити случај да то уради СДП са својим министрима, да онда практично имамо могућност да се парламент преко предсједника Федерације БиХ обрати са захтјевом да се именује нови мандатар, односно да Никшић буде поново мандатар и да се именује нова влада ФБиХ“, објаснио је Хаџић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је да би у четвртак, 27. децембра, требало да буде одржан састанак "четворке" коју чине лидери СДП-а БиХ, Савеза за бољу будућност БиХ и оба ХДЗ-а, на којем ће бити ријечи о стратегији "враћања Федерације БиХ у уставне и законске оквире".
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *