Хабермас: Њемачка се бестидно разоткрила као европски хегемон

Јирген Хабермас, један од водећих савремених њемачких интелектуалаца, сматра да однос Ангеле Меркел према Грчкој угрожава репутацију Њемачке, пише „Гардијан“. Хабермас је у разговору за лист оптужио канцеларку Меркел да уништава напоре претходних генерација да поврате репутацију земљи после рата. "Бојим се да су немачке власти, укључујући и социјалдемократски део, за једно вече прокоцкале сав […]

четвртак, јул 16, 2015 / 18:41

Јирген Хабермас, један од водећих савремених њемачких интелектуалаца, сматра да однос Ангеле Меркел према Грчкој угрожава репутацију Њемачке, пише „Гардијан“.

Хабермас је у разговору за лист оптужио канцеларку Меркел да уништава напоре претходних генерација да поврате репутацију земљи после рата.

"Бојим се да су немачке власти, укључујући и социјалдемократски део, за једно вече прокоцкале сав политички капитал који је нека боља Немачка прикупила у последњих пола века", сматра Хабермас.

Како је рекао, претходне владе су показивале "већи политички сензибилитет и пост-национални менталитет".

Њемачки филозоф и социолог је додао да је јасно да је Меркелова умјесто постизања споразума спровела "акт кажњавања љевичарских власти у Грчкој".

"Тиме што је пријетила Грчкој избацивањем из еврозоне током преговора, Њемачка се без стида разоткрила као главни строги старешина Европе и по први пут отворено показала намјеру да успостави њемачку хегемонију у Европи", рекао је Хабермас.

Како је рекао, последњи договор Грчке и осталих чланица еврозоне нема смисла у економским оквирима.

"Разлог за то је токсична мјешавина неопходних структурних реформи и грчке државе, и грчке економије са даљим неолибералним наметањима која ће у потпуности обесхрабрити исцрпљени грчки народ и убити било какав замајац раста", рекао је Хабермас.

Хабермас, који је и сам својевремено био на мети критике љевичарских интелектуалаца, навео је да је нарушен баланс између политике и тржишта.

"Не видим како повратак националним државама, којима се мора руководити као великим корпорацијама на глобалном тржишту, може да се супротстави тенденцији дедемократизације и растуће социјалне неједнакости", рекао је Хабермас, додајући да то сада видимо у Великој Британији.

Хабермас сматра да је Европа заточена у "политичкој клопци".

"Без заједничке финансијске и економске политике, националне економије псеудо-суверених држава чланица ће само наставити да се удаљавају по производњи. Ниједно политичко окружење не може да издржи такву тензију на дуге стазе", рекао је Хабермас за "Гардијан".

Он је истакао да само лидери влада у Европском савјету имају позицију са које могу да дјелују, али да су управо они ти који ништа не раде јер "углавном мисле само о локалном бирачком тијелу".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *