Гугл неће развијати апликације за Виндоуз 8, али хоће за Ајфон

Након што је Гугл представио своју дугоочекивану апликацију Гугл Мапс за иОС уређаје не значи да ће сви профитирати када је „доброта“ компаније у питању. Недавно је, један од директора задужених за Гугл апликације, Клеј Бавор, изјавио да компанија нема намјеру да развија апликације за Мајкрософтову нову платформу Виндоуз 8. По њему, Гугл је веома […]

недеља, децембар 16, 2012 / 19:05

Након што је Гугл представио своју дугоочекивану апликацију Гугл Мапс за иОС уређаје не значи да ће сви профитирати када је „доброта“ компаније у питању.

Недавно је, један од директора задужених за Гугл апликације, Клеј Бавор, изјавио да компанија нема намјеру да развија апликације за Мајкрософтову нову платформу Виндоуз 8.

По њему, Гугл је веома пажљив када је коришћење његових ресурса у питању, а тренутно "корисници нису на Виндоуз 8 платформи и не користе Виндоуз телефоне".

Међутим, Бавор је ипак рекао да постоји простор да се ова одлука промијени уколико порасте продаја Виндоуза.

Чини се да је Гугл спреман да развија апликације чак и за своју конкуренцију уколико то значи повећање зараде, али тренутно, Виндоуз није вриједан њиховог времена. Ово је сасвим сигурно велики ударац за Мајкрософт који покушава да се избори са све жешћом конкуренцијом на тржишту.

Представљањем нових верзија Гугл Мапс и Џимејл за иОС овог мјесеца, Гугл је помогао АјФону да постане најбољи мобилни телефон на планети, пише Вирд. Зашто је Гугл, власник Андроида и Мотороле, помогао свом љутом непријатељу?

Одговор се своди на – рекламу. Андроид је увијек био споредан у Гугловом пословању са огласима који чине скоро цјелокупан профит компаније, а одјељак мобилних телефона Мотороле налази се, за сада, на сличном споредном колосјеку.

Гугл не мари много за то који ОС користите да бисте гледали његове рекламе или сурфовали његовим сајтовима, он само жели да вас увуче у свој свијет. Гугл пумпа новац у Андроид углавном да би се осигурао да компаније попут Епла и Мајкрософта не напусте тржиште смартфона.

Разумијевање Гуглове пословне стратегије је нарочито важно сада када велики број компанија, не само Епл и Гугл већ и Фексбук и Твитер, пажљиво разматрају како ће пласирати свој софтвер.

„Гугл не зарађује од Андорида јер је он опен сорс; он зарађује кад људи користе Гугл услуге", каже Џоел Сполски, ЦЕО стартапа Стак Оверфлоу. Сврха Андроида је да створи конкурецију међу смартфонима и да им снизи цијену, јер су они допуна за Гуглове веб услуге”.

Гугл Мапс дјелује као фантастично мјесто за продају огласа. Апликација са мапама не само да зна гдје се налазите, зна куда идете и коју врсту посла/забаве тражите – нешто за чим оглашивачи жуде. Гугл Мапс за иОС је тренутно бесплатна апликација, али изгледа да то неће бити још дуго. Верзија за Андорид има огласе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *