Гугл добио 12.000 захтјева за брисање линкова

Компанија Гугл саопштила је данас да је за један дан добила 12.000 захтјева корисника из земаља Европске уније (ЕУ) који желе да буду обрисане незгодне информације из резултата претраге на најпопуларнијем претраживачу интернета. Захтјеви се од четвртка увече подносе на интернет страници коју је Гугл отворио због кључне пресуде Европског суда за људска права од […]

субота, мај 31, 2014 / 21:29

Компанија Гугл саопштила је данас да је за један дан добила 12.000 захтјева корисника из земаља Европске уније (ЕУ) који желе да буду обрисане незгодне информације из резултата претраге на најпопуларнијем претраживачу интернета.

Захтјеви се од четвртка увече подносе на интернет страници коју је Гугл отворио због кључне пресуде Европског суда за људска права од прије двије недеље која налаже да се морају измјенити резултати претраге на основу „права да се буде заборављен”.

Одлука суда значи да ће житељи ЕУ моћи да дотиерају своју репутацију на интернету тражећи од Гугла и других претраживача интернета да буду уклоњени линкови ка новинским чланцима и другим сајтовима с проблематичним подацима о ранијим активностима.

Европа је једно од највећих тржишта за интернет оглашавање одакле долази највећи дио Гуглових прихода. Спровођење „права да се буде заборављен” не би требало да утиче на промет на Гуглу пошто иста правила важе и за остале претраживаче. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *