Грчка пристала на услове кредитора?

Нови пакет мјера, који је грчка влада предала Еврогрупи, излази у сусрет захтјевима међународних кредитора да Атина повећа порезе и смањи државни трошак на пензије, јављају данас агенције. Грчка од кредитора заузврат очекује 53,5 милијарди евра којима би се до краја јуна 2018. године покриле доспјеле обавезе за отплату дугова, преноси Ројтерс. Те мјере, које […]

петак, јул 10, 2015 / 09:49

Нови пакет мјера, који је грчка влада предала Еврогрупи, излази у сусрет захтјевима међународних кредитора да Атина повећа порезе и смањи државни трошак на пензије, јављају данас агенције.

Грчка од кредитора заузврат очекује 53,5 милијарди евра којима би се до краја јуна 2018. године покриле доспјеле обавезе за отплату дугова, преноси Ројтерс.

Те мјере, које укључују повећање пореза за бродарске компаније и укидање пореских олакшица за острва, треба да испуне услове за нови споразум са кредиторима који би Грчку спасао банкрота и изласка из еврозоне.

Влада такође планира да повећа порез на додату вриједност за ресторане и хотеле, да крене са реформом пензионог система, као и да одреди чврст рок за отпочињање великих приватизација.

АП констатује да је грчка влада пристала на захтјеве које је раније одбијала да прихвати, углавном премјештајући разне категорије робе и услуга у вишу пореску стопу.

Ројтерс прецизира да су међу понуђеним мјерама тренутно повећање пореза на луксуз и увођење пореза на телевизијске рекламе, као и прелазак на нови систем колетивног преговарања крајем године.

Грчка влада се такође обавезује да до краја октобра објави датуме када ће расписати тендере за приватизацију жељезнице и лука у Пиреју и Солуну.

Такође ће предузети кораке у приватизацији регионалних аеродрома и продаје државних акција у грчком "Телекому".

Поред тога, Атина нуди кресање трошкова на одбрану.

Влада, такође, нову пензиону реформу најављује већ за октобар ове године.

Грчки приједлог стигао је у Брисел, шефу Еврогрупе Јеруну Дајселблуму, скоро два сата прије истека рока, раније одређеног у четвртак у поноћ.

Ако европски партнери буду задовољни, пакет мјера грчког премијера Алексиса Ципраса могао би да буде прихваћен на ванредном самиту лидера ЕУ у недјељу.

У супротном, Грчкој пријети излазак из еврозоне, наводи Ројтерс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *