Границу прелази само млијеко са извјештајем из лабораторије

Увоз млијека и млијечних производа, као и сточне хране у БиХ могућ је уколико пошиљке прати аналитички извјештај лабораторије о обављеној анализи на присуство микотоксина, изјавио је директор Агенције за безбједност хране БиХ Сејад Мачкић. Према његовим ријечима, пошиљке млијека, производа од млијека и сточне хране из земаља окружења које не испуњавају ове услове биће […]

уторак, март 12, 2013 / 08:23

Увоз млијека и млијечних производа, као и сточне хране у БиХ могућ је уколико пошиљке прати аналитички извјештај лабораторије о обављеној анализи на присуство микотоксина, изјавио је директор Агенције за безбједност хране БиХ Сејад Мачкић.

Према његовим ријечима, пошиљке млијека, производа од млијека и сточне хране из земаља окружења које не испуњавају ове услове биће подвргнуте детаљној контроли, узимању узорака за лабораторијска испитивања и задржане у складиштима увозника до добијања резултата аналитичких испитивања.

Мачкић је за сарајевско "Ослобођење" рекао да БиХ, као ни земље окружења, нема референтну лабораторију за контролу млијека, већ за провјеру резултата користи лабораторије ЕУ.

"Надлежне институције БиХ су прве у региону откриле присуство афлатоксина М1 у млијеку појединих произвођача, те су о томе обавијестиле институције у земљама поријекла здравствено неисправног млијека, што је најбоља порука потрошачима да све институције предузимају мјере с циљем обезбјеђивања здравствено исправне хране“, рекао је Мачкић.

Он је додао да је Агенција припремила и програм контроле који ће обухватити испитивање остатака пестицида у храни, испитивање нитрата у храни биљног поријекла, присуство радионуклида, микотоксина и тешких метала те мониторинг ГМО који ће обухватити праћење хране за људе и животиње, на бази соје и кукуруза.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *