Готовини 24, Маркачу 18 година затвора

Хашки трибунал је изрекао пресуде тројици хрватских генерала, Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку. Хашки суд осудио је Анту Готовину на 24 године затвора, а Младена Маркача на 18 година затвора, за злочине почињене над Србима током операције "Олуја" 1995. године. Иван Чермак је ослобођен по свим тачкама оптужбе. Оптужба је предложила да Готовини […]

петак, април 15, 2011 / 11:58

Хашки трибунал је изрекао пресуде тројици хрватских генерала, Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку.

Хашки суд осудио је Анту Готовину на 24 године затвора, а Младена Маркача на 18 година затвора, за злочине почињене над Србима током операције "Олуја" 1995. године. Иван Чермак је ослобођен по свим тачкама оптужбе.

Оптужба је предложила да Готовини буде кажњен на 27 година затвора, да трећеоптужени Маркач буде кажњен затвором дугим 23 године, а Чермак на 17 година. Одбрана је затражила ослобађајуће пресуде.

Aнте Готовина је био у бjекству до 7. децембра 2005, када је ухапшен на Канарским острвима. Оптужница против њега подигнута је 2001. и допуњена је у марту 2004.

Терети се за ратне злочине почињене за вријеме и након операције "Олуја", коју је извела Војска Хрватске од 4. августа до 15. новембра 1995. године.

Туђман – кључна фигура

Као кључни доказ за доказивање удруженог злочиначког подухвата наведени су транскрипти са састанка у Брионима.

"Удружени злочиначки подухват створен је крајем јула 1995. године и настављен је током периода којег покрива оптужница. Удружени злочиначки подухват био је не само почињење казнених дјела разних ратних злочина, већ и незаконита задржавања, притварања, разбојништва, окрутног поступања и слично. Вијеће такође закључује да је предсједник Туђман био политички и војни вођа прије и за вријеме периода којег је покренута оптужница и био кључна фигура удруженог злочиначког подухвата. Туђман је желио Крајину поново населити Хрватима", рекао је судија.

Судско вијеће закључило је да су чланови удруженог злочиначког подухвата били Гојко Шушак, Звонимир Червенко и други људи који су блиско сурађивали с Туђманом.

Наводи се да је, као командант Сплитске Оперативне зоне и врховни оперативни заповједник операције"Олуја", Готовина био учесник "удруженог злочиначког подухвата", заједно са генералима ХВ и Министарства унутрашњих послова Чермаком и Маркачом и самим предсједником Хрватске Фрањом Туђманом, и да му је циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва из Крајине.

У операцији "Олуја" ХВ је нападала градове, села и засеоке у општинама Бенковац, Доњи Лапац, Дрниш, Госпић, Грачац, Книн, Кореница, Обровац, Шибеник, Сињ и Задар.

Пљачкањем и уништавањем имовине српског становништва настојала је да спријечи њихов повратак и поново настањивање у крајевима и домовима из којих су прогнани.

У тој операцији хрватске снаге су убиле најмање 150 крајишких Срба, а прогнале "десетине хиљада", како пише у оптужници.

Хрватски Хелсиншки одбор, међутим, сматра га одговорним за смрт најмање 700 српских цивила. Процјењује се и да је више од 20.000 домова крајишких Срба уништено током операције.

Суђње тројици хрватских генерала почело је 11. марта 2008, на годишњицу смрти Слободана Милошевића, што су хрватски медији тада прокоментарисали као "хашку иронију".

Суђење је завршено 1. септембра 2010, а током процеса оптужба је извела 81 свједока, а одбрана 57, док су судије позвале накнадно још седам својих свједока.

Чермак

"Судско вијеће је утврдило да је генерал Чермак имао утицаја над цивилном и војном полицијом, али не да је био задужен за провођење реда и мира. Није имао овлаштења ван круга својих потчињених у зборном мјесту, који нису починили никакве злочине", рекао је судија Алфонсо Орие.

Орие каже да доказима није установљено да је Чермак знао да ће његове активности допринијети насељавању Крајине Хрватима умјесто Срба. Но, утврђено је да је Чермак прикривао злочине почињене у Груборима. Са овим изузетком, оптужба није доказала да је Чермак подстицао злочине над Србима. Вијеће је закључило да доказима није установљено да је био члан удруженог злочиначког подухвата.
 

Маркач гранатирао цивиле у Грачацу

"Иако је специјална полиција била у саставу МУП-а, око 2200 специјалних полицајаца били су потчињени главном штабу Хрватске војске и учествовали су у војним операцијама. С обзиром на своју функцију, Маркач је имао контролу над снагама специјалне полиције и тим снагама за вријеме и након Олује заповједао тим снагама. Маркач је заповједао и дијелом артиљерије Хрватске војске", утврдио је суд.

Судско вијеће установило је и да је Маркач учествовао на брионском састанку, гдје је учествовао у планирању Олује. Такође је установљено је да је наредио гранатирање Грачаца, што је био противправни напад на цивиле.

"Одлука да се гранатира Грачац представља значајни допринос у удруженом злочиначком подухвату", каже Орие. Такође је утврђено да је Маркач знао за злочине који су починили његови потчињени и прикривао их, а о њима давао лажне изјаве.

Главни тужилац Алфонс Орие је у свом исказу подсјетио и на трагање за "топничким дневницима", казавши да је због тих докумената дошло до озбиљног спора у којем су учествовали Хрватска и странка у поступку. Орие је истакнуо да судско вијеће није добило све топничке документе које су тражили.
 

Трг Бана Јелачића: Неколико хиљада грађана шокирано пресудом

На главном загребачком тргу окупило се неколико хиљада грађана, а како јављају хрватски портали, организатори су припремили два могућа сценарија.

Програм је имао назив “Програм за дочек ослобађајућих пресуда“, а окупљени “бранитељи“ су припремили и "програм Б", у случају осуђујућих пресуда, што се и десило.

Да је пресуда била ослобађајућа, загребачки глумац Божидар Алић рецитовао би Гундулићеву "Слободу", али због развоја ситуације, рецитоваће се Матошева "1909."
 0 КОМЕНТАРА

 1. Сад ће они ударити по жалбама и то ће се све скратити на одлежано вријеме, па ће кући као хероји… Ко је од Хага тражио правду том је мајка више него једном закукала.

 2. Значи, има тих Хрвата злочинаца? Драго ми је, јер се Павелићу није никада судило, Брозови послушници су их фино ушушкали, мало фарсе са усташом Андријом Артуковићем пред овај задњи рат, мало је Титов систем осудио усташе. Ето дочекасмо да најомраженији суд код нас, кажњава усташке бојовнике на вишегодишње казне. Чермака су ослободили само из разлога да ове усташе не полуде на Јелачића тргу. Штета и он је био из 1 у 1 на кладионици да ће добити 17 година 6 мјесеци, 14 дана, 9 сати, 10 минута и 15 секунди робије.B-)

 3. Да, јако је лијепо и то што неке операције хрватске војске, ипак, ево доказано је, нису биле чисто војничке побједе. Милораде, не прави им трећи ентитет, не будали. Нек се мучи херцеговачка кама, са онима са којима су заставе везали. Евентуално им додати у чорбу Вука Драшковића.:P

 4. @pik panter
  Miloradu su važnije pare od svega na svijetu.A, nisu male pare, kada je entitet u pitanju.
  Oho ho,vjeru taj je prodao za večeru.Samo ne znam koliko će imati vremena da je poručka. Sanader ga čeka.

 5. Само да се не обистине моје слутње да ће се ово скратити, јер је Косорка најавила удар свим правним средствима и лијековима…
  Сад ни њима не ваља Хаг у који су се клели све ове године! Пих, мајку му, па зар може бити осуђен и неко ко је Србе убијао? Чууууј, и то злочин…

 6. „Prijedore“, kakve ti veze Milorad ima sa ovim? Sad definitivno zvucis kao obicno lupetalo. Ovdje se komentarise presuda za zlocine velikih razmjera, a tebi je samo Milorad na pameti. Zvucis kao propali SDS-ovac koji vise nema ono sto je nekad imao pa ti Milorad kriv za sve. Daj dozovi se pameti i daj komentar po ovoj temi…
  A sto se ove dvojice tice, da su Srbi dobili bi po 300 godina ali dovoljno je i ovo. Vazno je da je utvrdjeno zlocinacko udruzivanje jer to baca sasvim novo svjetlo na „civilizirano hrvatsko drustvo i lijepu njihovu“…

 7. Odgovarao sam pik panteru o trećem entitetu
  A, što se tiče U generala, važna je zločinačka kvalififacija oluje.
  Nešto mislim hoće li se boris tadić i za ovo izvinjavati hrvatskoj.
  maxone, nikada nisam bio SDS, uvijek nacionalno, nikada stranački opredijeljen.
  Mile mije oduzeo i ukrao poslednji osmijeh.lupeta i radi gluposti, umjesto da gleda da nam jednom krene nabolje. Samo gore i gore.

 8. Свака част Хрватима. Нисам баш пратила ових дана, али реакција је феноменална. Притисак јавности, протести, жустра најава жалби, СВИХ, од народа, бораца до предсједника и премијера. Код нас осуде људе на 1 000 година, генерала Ђукића без и једног доказа на 25, Крстића, Поповића, Галића… баце кључ и нико се и не осврне. Српска посла!

  Међутим, ових дана, Срби такође одушевљени пресудом, одједном је Хаг постао бар мало објективан, а нико заправо не види суштину. Та политичка институција је нанијела толико штете да ове мрвице никако не могу да је оправдају. Похвале које ових дана чујемо од већине, а које се тичу квалификације Олује као заједничког злочиначког подухвата су и смијешне и наивне. Олуја има све елементе геноцида, почев од најважнијег, а то је геноцидна намјера садржана у Беспућима повијесне збиљности и употпуњена у „Бријонским транскриптима“. Жалба ће и ово чему се наивна већина радује, вјероватно да среди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *