Голић: Отпад не смије у Двор

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић изјавила да је неприхватљиво да се радиоактивни отпад у Хрватској одлаже на Трговској гори у општини Двор која је на само три и по километра од Новог Града.  Голићева је на сједници Народне скупштине РС, одговарајући на питања заступника, објаснила како је министарство одмах по сазнањима […]

четвртак, април 16, 2015 / 15:28

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић изјавила да је неприхватљиво да се радиоактивни отпад у Хрватској одлаже на Трговској гори у општини Двор која је на само три и по километра од Новог Града.

 Голићева је на сједници Народне скупштине РС, одговарајући на питања заступника, објаснила како је министарство одмах по сазнањима из медија реаговало тако што је упутило протесну ноту, због иницијативе Хрватске и стратегије да нуклеарни отпад одлажу близу границе с БиХ.

“Разумијемо забринутост становника општине Нови Град, подузели смо све потребне мјере. Влада Хрватске обавијестила нас је да је наш захтјев у процедури”, казала је Голићева те додала како становници опћине Нови Град на том подручју имају водозахвате, да користе воду за пиће, због чега је тај локалитет недопустив, као и због ријеке Уне.

“БиХ и Хрватска су потписнице ЕСПО конвенције, која се примјењује када пројект може имати утјецај на животну средину друге државе. Ми ћемо активирати ЕСПО конвенцију уколико би дошло до депонирања радиоактивног отпада, а знате и сами да би то било погубно. По ЕСПО конвенцији није могуће на оваквој удаљености депонирати ову врсту отпада”, нагласила је Голић.

Она је додала како постоје и друге конвенције које су потписале БиХ и Хрватска које се такође, тичу овог питања.

Нагласила је да је министарство реаговало самоиницијативно, односно упутило протесну ноту Хрватској, наводећи да су на тај начин требали реаговати сви представници РС-а у институцијама БиХ, јер се “зна тко је надлежан за државну границу”.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *