Гаспром ће експлоатисати нафту у Сјеверном мору

Њемачка компанија „Винтершал”, фирма-кћерка њемачког концерна БАСФ, открила је велико налазиште нафте у Сјеверном мору , што је добра вијест за руски „Гаспром”, с обзиром да су у новембру БАСФ и тај руски енергетски џин потписали споразум о размјени актива, у оквиру којег ће „Гаспром”, између осталих актива, добити 50 одсто удјела у „Винтершалу” у […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 08:05

Њемачка компанија „Винтершал”, фирма-кћерка њемачког концерна БАСФ, открила је велико налазиште нафте у Сјеверном мору , што је добра вијест за руски „Гаспром”, с обзиром да су у новембру БАСФ и тај руски енергетски џин потписали споразум о размјени актива, у оквиру којег ће „Гаспром”, између осталих актива, добити 50 одсто удјела у „Винтершалу” у 2013.

БАСФ ће, за узврат, добити 25 одсто плус једну акцију у дијелу налазишта „Уренгојск” у Русији, уз могућност повећања удјела на 50 одсто.

Откриће новог налазишта нафте у Сјеверном мору, о којем је „Винтершал” извјестио 4. новембра, које, према прелиминарним процјенама, садржи 30 милиона барела, обезбиједиће „Гаспрому” приступ експлоатацији нафте у Сјеверном мору.

Планирано је да рентабилност и потенцијал резерви тог налазишта у холандском дијелу Сјеверног мора буду утврђени пробним бушењем у идућој години, објављено је на Интернет страни Вести.ру.

Француски „Тотал” је 3. децембра објавио да је открио нафту у норвешком дијелу Сјеверног мора, с процијењеним резервама од 25-75 милиона барела, а у јулу су норвешки „Статоил” и „Тотал” открили у Сјеверном мору велико налазиште гаса, с процијењеним резервама од 11-32 милијарде кубних метара.

Активна потрага за налазиштима нафте и гаса у Сјеверном мору отпочела је одмах после Другог свјетског рата, а производња је кренула већ средином 60-их година прошлог вијека. Од тада је откривено неколико великих налазишта, али у последње вријеме приобалне земље указују да експлоатација на активним налазиштима опада и да се мало нових открива.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *