Фукушима: Специјалним материјалом против радиоактивне воде

ТОКИО – Инжењери оштећене јапанске нуклеарне електране „Фукушима – Даићи” покушаће да убризгавањем специјалног упијајућег материјала спријече истицање радиоактивне воде кроз пукотину у бетону блока гдје је смјештен реактор два, пренио је Кјодо. Токијска електроенергетска компанија (ТЕПЦО) истовремено је саопштила да су двојица радника, који су се водили као нестали од страховитог земљотреса 11. марта, […]

недеља, април 3, 2011 / 10:23

ТОКИО – Инжењери оштећене јапанске нуклеарне електране „Фукушима – Даићи” покушаће да убризгавањем специјалног упијајућег материјала спријече истицање радиоактивне воде кроз пукотину у бетону блока гдје је смјештен реактор два, пренио је Кјодо.

Токијска електроенергетска компанија (ТЕПЦО) истовремено је саопштила да су двојица радника, који су се водили као нестали од страховитог земљотреса 11. марта, пронађени мртви у нуклеарној електрани.

Радници су преминули од вишеструких повреда само сат по удару земљотреса, навео је Кјодо.

Јапанска Агенција за нуклеарну и индустријску безбједност у међувремену је саопштила да је количина воде која истиче у Пацифик кроз рупу у бетону непромијењена и да ће инжењери покушати данас да убризгавањем упијајућег полимера у цијеви које воде ка јами спријече већу катастрофу.

Јапански званичници потврдили су да таквих пукотина нема испод зграда у којима су смештени други реактори, а ТЕПЦО у саопштењу наводи да је количина радиоактивног јода у води пронађеној у јами 10.000 пута већа од дозвољеног нивоа.

У међувремену власти Минамисанрикуа, једног од најтеже погођених мјеста у префектури Мијаги, одлучиле су да евакуишу 1.100 својих житеља у сусједне градове.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *