Фукушима: Мирно и опасно

ТОКИО – Ситуација у земљотресом погођеној нуклеарки „Фукушима”, на сјеверу Јапана, не погоршава се, али је опрез неопходан, изјавио је данас главни секретар јапанске владе Јукио Едано. Он је казао да је тешко предвидјети када ће се окончати криза у „Фукушими”, гдје се оператери од 11. марта, када је Јапан погодио земљотрес, а потом и […]

субота, март 26, 2011 / 15:00

ТОКИО – Ситуација у земљотресом погођеној нуклеарки „Фукушима”, на сјеверу Јапана, не погоршава се, али је опрез неопходан, изјавио је данас главни секретар јапанске владе Јукио Едано.

Он је казао да је тешко предвидјети када ће се окончати криза у „Фукушими”, гдје се оператери од 11. марта, када је Јапан погодио земљотрес, а потом и цунами, боре да спријече нуклеарну катастрофу, пренијеле су агенције.

Више од 700 инжењера ради у смјенама и покушава да стабилизује постројење.

Токијска електроенергетска компанија ТЕПЦО, која ради на одржавању хаварисане нуклеарке „Фукушима”, саопштила је раније данас да је ниво радиоактивног јода у водама Пацифика око Јапана премашио дозвољену границу 1.250 пута.

Нуклеарна криза у Јапану се појачала пошто је јуче наговијештено да постоји опасност да је оштећен суд у коме се налази реактор три, што указује да би радиоактивно загађење могло да буде веће него што се претходно мислило.

Јапанске власти, међутим, оправдавају одлуку да не евакуишу становништво из ширег круга око постројења. Зона евакуације је за сада у кругу од 20 километара.

У „Фукушими” су у току радови на упумпавању свјеже воде како би се охладила прегријана језгра реактора, а одустало се од коришћења морске воде, јер со може да доведе до корозије опреме.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *