Француске послодавце брину Оландови економски потези

Одлука француског предсједника Франсоа Оланда да за идућу годину повећа приход од пореза за 20 милијарди евра, без истовременог смањења трошкова је забрињавајућа, оцијенила је предсједница највеће организације француских послодаваца Медеф, Лоренс Парисо. „Са стријепњом пратимо Нацрт буџета за 2013”, изјавила је на конференцији за новинаре предсједница Медефа, додајући да ће планирани раст пореза додатно […]

среда, септембар 19, 2012 / 08:13

Одлука француског предсједника Франсоа Оланда да за идућу годину повећа приход од пореза за 20 милијарди евра, без истовременог смањења трошкова је забрињавајућа, оцијенила је предсједница највеће организације француских послодаваца Медеф, Лоренс Парисо.

„Са стријепњом пратимо Нацрт буџета за 2013”, изјавила је на конференцији за новинаре предсједница Медефа, додајући да ће планирани раст пореза додатно оптеретити већ ионако крхку француску привреду.

Она је рекла да остаје неријешена суштина проблема, јер је потребно двоструко смањење трошкова, а не дупло повећање пореза.

„Бојимо се да ће домаћинства и предузећа бити присељена да се понашају у супротности са интересима о подстицајима потрошње и повећања инвестиција, дакле, са стимулацијом привредног раста”, додала је Парисо.

Нацрт буџета за 2013, који ће бити представљен 28. септембра на министарском савјету, захтјева обезбјеђивање тридесетак милијарди евра како би се остварило пројектовано смањење дефицита са садашњих 4,5 на три одсто бруто домаћег производа крајем 2013.

Десетак милијарди евра биће обезбјеђено смањењем трошкова, по 10 милијарди повећањем пореза за предузећа и за грађанство, објаснила је представница француских послодаваца.

Она је рекла да ће се планирано повећање неповољно одразити на привредну активност и сигурно ће осујетити предвиђања владе о привредном расту од 0,8 одсто.

„Раст пореза додатно ће смањити потрошњу и инвестиције у приватном сектору. После тромјесечне економске стагнације, порески шок у 2013. не обећава нимало бољу перспективу у ближој будућности”, оцијенио је економски стручњак Рене Дозије.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *