Француска има ново острво

ПАРИЗ – Острво Мајот у Индијском океану, које географски припада коморском архипелагу, званично је постало 101. департман Француске. Ову одлуку донијели су становници острва на референдуму 2009. године, а та одлука је коначно ратификована данас на састанку генералног савјета, преноси италијанска агенција Анса. Острво Мајот је једна од најмањих прекоморских француских територија са својих 375 […]

четвртак, март 31, 2011 / 19:29

ПАРИЗ – Острво Мајот у Индијском океану, које географски припада коморском архипелагу, званично је постало 101. департман Француске.

Ову одлуку донијели су становници острва на референдуму 2009. године, а та одлука је коначно ратификована данас на састанку генералног савјета, преноси италијанска агенција Анса.

Острво Мајот је једна од најмањих прекоморских француских територија са својих 375 квадратних километара и 186.000 становника.

Територију овог острва продао је Француској 1841. године султан Андрианцоли заједно са осталим острвима Комора.

Међутим, када су становници Комора гласали 22. децембра 1974. на референдуму да се одвоје од Париза и да постану независна држава, становници острва Мајот су изабрали да остану под контролом Француске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *