Француска авијација и \’томахавци\’ изнад Либије

Америчке крстареће ракете „томахавк” су испаљене на мете у Либији, јавили су амерички медији. Пентагон каже да су Американци напали либијску против-авионску одбрану. Цивилни објекти су мета ваздушних напада ракета у Триполију, јавила је либијска државна телевизија. Страни извјештачи у Триполију јављају да чују јаке детонације на истоку тог града и да се види ватра […]

субота, март 19, 2011 / 21:57

Америчке крстареће ракете „томахавк” су испаљене на мете у Либији, јавили су амерички медији.

Пентагон каже да су Американци напали либијску против-авионску одбрану.

Цивилни објекти су мета ваздушних напада ракета у Триполију, јавила је либијска државна телевизија.

Страни извјештачи у Триполију јављају да чују јаке детонације на истоку тог града и да се види ватра на хоризонту.

Британске снаге су у акцији изнад Либије, рекао је премијер Дејвид Камерон.

Либијска телевизија тврди да су погођени и цивилни циљеви у Триполију.

Француски авиони, како је вечерас објављено у Паризу, извели су до сада четири напада у Либији, уништивши „више оклопних возила” снага лидера Либије Муамера Гадафија.

По Генералштабу, први напад је био у 16:45 ГМТ, а затим су авиони „рафал” и „мираж 2000” погодили још три возила код Бенгазија, упоришта побуњеника.

По војним изворима, операције ће се наставити током ноћи.

“Прва мета је нападнута и уништена”, казао је на брифингу портпарол министарства Лорен Тесер, а пренио Ројтерс.

Према његовим ријечима, у операцији чији је циљ заустављање напредовања снага Моамера Гадафија према положајима побуњеничких снага учествује око 20 борбених авиона у радијусу 100 до 150 километара око Бенгазија, упоришта побуњеника.

Порпарол је додао да ће француски носач авиона „Шарл де Гол” сутра кренути ка Либији.Централна команда операције је још у фази формирања.

Портпарол оружаних снага Тјери Биркар обавијестио је новинаре да је прва операција у Либији изведена у 16,45 по Гриничу у циљу наметања резолуције УН о зони забране лета и заштите побуњеника од Гадафијевих снага.

„Возило је јасно идентификовано као непријатељско”, казао је пуковник Биркар, описујући мету као „возило које је представљало пријетњу цивилном становништву”, пренио је АФП.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *