Фонд ПИО: Смањени трошкови администрације

Tрошкови рада администрације Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске од 1,59 одсто у 2013. години најнижи су од његовог постојања – изјавио је данас директор Фонда Младен Милић Он је подсјетио да закон омогућава расход до три одсто за рад административне службе. – Од 920,4 милиона марака расхода Фонда у прошлој години, трошак […]

понедељак, март 10, 2014 / 17:30

Tрошкови рада администрације Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске од 1,59 одсто у 2013. години најнижи су од његовог постојања – изјавио је данас директор Фонда Младен Милић

Он је подсјетио да закон омогућава расход до три одсто за рад административне службе.

– Од 920,4 милиона марака расхода Фонда у прошлој години, трошак исплате пензија био је 905,2 милиона марака или 98,41 одсто – рекао је Милић на конференцији за новинаре у сједишту Фонда ПИО у Бијељини.

У односу на план, у Фонду је прошле године уштеђено 11,2 милиона марака, од тога 7,1 милиона марака обуставом пензија за кориснике који нису доставили потребну документацију, 2,7 милиона марака на платама и трошковима рада, а 1,5 милиона марака на диструбицији пензија до крајњег корисника.

Милић је новинарима рекао да је приход Фонда ПИО у прошлој години био 895,6 милиона марака, од чега 732,6 милиона марака, или 81,79 одсто од доприноса.

Он истиче да су доприноси у прошлој години већи за 2,77 одсто него годину раније.

Према његовим ријечима, Фонду је из буџета Републике Српске у 2013. години дозначено 156 милиона марака, а међу осталим приходима, који су износили седам милиона марака, више од 6,5 милиона марака је приход од дивиденди.

Дефицит Фонда ПИО од 24,7 милиона марака настао је због неизмирених обавеза из ранијег периода, а тренутно је ненаплаћено 388,95 милиона марака доприноса.

Милић каже да је од тога 37 милиона марака дуг јавних здравствених установа, десет милиона фонду дугују општине и градови, те предузећа чији су они оснивачи. Дуг приватних предузећа је 92,8 милиона марака, а занатске радње дугују 62,5 милиона марака.

Дуг јавних предузећа је 41,3 милиона марака, а највећи дужници су "Жељезнице Републике Српске", "Поште Српске" и "Шуме Српске", који су, према Милићевим ријечима, у репрограму и редовно измирују обавезе.

Директор Фонда ПИО Републике Српске је напоменуо да још није остварено обавезно осигурање пољопривредника, од чега је планирано 25 милиона марака прихода пријављивањем само половине обвезника из ове категорије. Милић је подсјетио да је њихово пријављивање почело крајем прошле године и да још траје.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је број пензионера у Републици Српској прошле године био већи за 6.130 корисника у односу на годину раније.

Просјечна пензија на крају 2013. године је 40,23 одсто просјечне плате у Републици Српској, што је повећање у односу на годину раније када је тај проценат био 38 одсто.

Милић је најавио да ће до краја године Фонд ПИО Републике Српске достићи ажурност рјешавања захтјева за 30 до 40 дана.

Према његовим ријечима, прековременим ангажовањем запослених у Фонду број неријешених захтјева је смањен испод 7.000 и до краја године требао би бити мањи од 6.000 неријешених захтјева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *