Фонд ПИО не може наплатити близу пола милијарде КМ

Укупна дуговања послодаваца према Фонду за пензијско – инвалидско осигурање Републике Српске (ПИО РС) на крају новембра ове године достигла су 440 милиона КМ и у односу на 2015. годину повећана су за чак 20 милиона КМ, највише због драстичног раста дуга здравствених установа, потврдио је за пословни портал директор Фонда ПИО Младен Милић.

недеља, јануар 1, 2017 / 11:45

Укупна дуговања послодаваца према Фонду за пензијско – инвалидско осигурање Републике Српске (ПИО РС) на крају новембра ове године достигла су 440 милиона КМ и у односу на 2015. годину повећана су за чак 20 милиона КМ, највише због драстичног раста дуга здравствених установа, потврдио је за пословни портал директор Фонда ПИО Младен Милић.

Милић је истакао да су приходи Фонда у овој години повећани за 0,5 одсто, а расходи за 0,45 одсто те да је наплата у првих десет мјесеци износила 98 одсто, али да је и поред тога дошло до раста потраживања за око 20 милиона.

„То повећање потраживања у 90 одсто случајева се односи на потраживања од здравствених установа. Прошлу годину смо завршили са око 419 милиона КМ потраживања по основу неплаћених доприноса, а ове ћемо имати око 440 милиона КМ“, рекао је Милић.

Казао је да се половина потраживања односи на јавни сектор, а највећи дио на здравствене установе.

Он је нагласио да Фонд од фирми у стечају или ликвидацији потражује око 50 милиона КМ, те нешто више 40 милиона КМ по основу камата.

„Видјећемо шта је од тих потраживања реално могуће наплатити. Све остало је релативно наплативо, али је потребан дужи период за то. Не треба заборавити ни чињеницу да закон дозвољава да се доприноси плате у року од 60 дана па многи послодавци користе и ту могућност“, нагласио је Милић.

За исплату пензија ове године недостајало 234 милиона КМ

Милић је рекао да је прелазак на трезорски принцип пословања Фонду донио сигурност у пословању и олакшао рад јер се они више не баве обезбјеђењем недостајућих средстава као што су то радили у претходном периоду, а да све остале послове раде као и до сада.

„Ми ове године нећемо имати дефицит, јер је трезор у обавези да надокнади сва недостајућа средстава за исплату пензија, а тај износ у првих 11 мјесеци је био 234 милиона КМ. Ако узмемо у обзир чињеницу да смо, док нисмо прешли на трезорски принцип пословања, од Владе захтијевали око 320 милиона КМ на годишњем нивоу, а да нам је одобравано око 190 милиона, долазимо до тога да смо око 130 милиона обезбјеђивали углавном кредитима. Ове године није било потребе за тим“, казао је Милић .

Доприноси се не уплаћују редовно за 40.000 радника

Милић је рекао да се у РС у просјеку мјесечно по запосленом уплате 274 КМ доприноса, а да је просјечна пензија 342 КМ.

„Кад би се за све запослене у просјеку уплаћивало по 330 КМ доприноса, на постојећи број пензионера и достигнути ниво пензија не би било недостајућих средстава. Међутим, с обзиром на то да ми имамо 257.000 пензионера, а око 298.000 пријављених радника, те да се за око 40.000 запослених нередовно плаћају доприноси, долазимо до закључка да је за сваког пензионера мјесечно потребно обезбиједити разлику између 342 КМ и 274 КМ. Једини начин да се то превазиђе јесте повећање броја запослених за које ће се уредно плаћати доприноси“, казао је Милић.

Он је истакао да је у овој години незнатно побољшан омјер броја радника и пензионера у РС, нарочито у другој половини године.

„Ми смо прошлу годину завршили са омјером 1,13 радника на једног пензионера. То је био најнижи однос у региону заједно са ФБиХ у којој је, такође, био такав однос. Ову годину ћемо завршити са односом 1,16 радника на једног пензионера“, рекао је Милић. 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *