Филе-Јагланд се разочарали у БиХ

Европски комесар за проширење Штефан Филе и генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд разочарани су јер су институционални и политички лидери у БиХ пропустили први рок за спровођење „мапе пута“.  У заједничком саопштењу изражено је и разочарење јер до 31. августа Парламентарној скупштини БиХ није упућен заједнички приједлог, заснован на политичком споразуму, за усклађивање Устава […]

уторак, септембар 4, 2012 / 15:11

Европски комесар за проширење Штефан Филе и генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд разочарани су јер су институционални и политички лидери у БиХ пропустили први рок за спровођење „мапе пута“.

 У заједничком саопштењу изражено је и разочарење јер до 31. августа Парламентарној скупштини БиХ није упућен заједнички приједлог, заснован на политичком споразуму, за усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама (пресуда "Сејдић-Финци"), као што је усаглашено на састанку одржаном 27. јуна у Бриселу.

"`Мапа пута` ЕУ остаје на снази. Циљеви неће бити мијењани и пресуда `Сејдић-Финци` мора бити спроведена. ЕУ и Савјет Европе позивају лидере у БиХ да испуне своје обавезе и да заједно раде на спровођењу пресуде Суда из Стразбура, испуне обавезе БиХ према Савјету Европе и постигну напредак у европским интеграцијама", истичу Филе и Јагланд.

У саопштењу је изражено жаљење јер, како се наводи, све указује на то да су лидери БиХ дали мањи приоритет овим питањима него политичком ривалитету те да грађани заслужују много боље од тога.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *