Фед креће са резањем, камате постепено расту

Предсједница америчке Управе федералних резерви (Фед) Џенет Јелен изјавила је да и даље очекује само “постепено” повећање каматних стопа.

четвртак, јул 13, 2017 / 13:49

Камате ће се постепено повећавати будући да америчка економија јача, а запосленост расте.

Јелен је, у обраћању америчком Конгресу, рекла и да Фед планира да ове године почне са смањењем свог програма куповине обвезница, преноси агенција АП.

Предсједница Феда је указала на низ охрабрујућих фактора у економији САД, као што су снажан раст запошљавања и растуће богатство домаћинстава, што би, како је оцијенила, требало да подигне привредни раст у наредне двије године.

У припремљеном говору пред Конгресом, Јелен је поновила да се стање америчке економије довољно поправило и да јој више није потребна ванредна подршка централне банке која је активирана 2008. године, након избијања финансијске кризе.

За недавно успоравање инфлације, Јелен је окривила привремене факторе, али је нагласила да званичници Феда помно прате развој ситуације како би осигурали да се годишња стопа инфлације приближи ка циљу од 2,0 одсто.

Бројни економисти вјерују да ће Фед, који је од децембра прошле године три пута повећао камате, још једном у овој години подићи камате, наводи америчка агенција.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *