Фалсификатор може бити директор, министарству не смета

Министарство просвјете и културе Републике Српске дало је сагласност за именовање Дејана Вуковића за директора основне школе „Свети Сава“ у Црњелову код Бијељине, иако је он осуђен на затворску казну због израде, набављања, посредовања, продаје и давања средстава за фалсификовање исправа, открива портал Капитал. Вуковић (34) је осуђен на два мјесеца затвора, односно условну казну […]

среда, април 29, 2015 / 09:22

Министарство просвјете и културе Републике Српске дало је сагласност за именовање Дејана Вуковића за директора основне школе „Свети Сава“ у Црњелову код Бијељине, иако је он осуђен на затворску казну због израде, набављања, посредовања, продаје и давања средстава за фалсификовање исправа, открива портал Капитал.

Вуковић (34) је осуђен на два мјесеца затвора, односно условну казну од годину дана 14. децембра 2008. године, али то га није спријечило да се пријави на конкурс за директора црњеловачке основне школе и добије сагласност ресорног Министарства.

увјерење осудјиванНакон што је сагласност Министарство стигло, ових дана оштро су се побунили родитељи ђака негодујући да им школу води пресуђени фалсификатор. (увјерење о кажњавању)

Ово је један најбољих примјера заобилажење закона да би се дошло до директорске фотеље.

Дејан Вуковић је конкурисао у више бијељинских школа за директора са увјерењем Центра јавне безбједности Бијељина, да је „Пресудом Основног суда у Бијељини број 80 0К 004497 08 К2 од 14. децембра 2008. године кажњен затворском казном од два мјесеца, условно на годину дана, због кривичног дјела израда, набављање, посредовање, продаја или давање средстава за фалсификовање исправе из чл. 380. ст. 1. КЗ РС".

Како је „заобишао“ закон

С обзиром да му је то била препрека да сједне у директорску фотељу, Вуковић се досјетио „рупе у закону“ која му омогућава да добије легално увјерење да није осуђиван.

Дописнику Капитала показао је увјерење од ЦЈБ Бијељина издату 15. децембра 2014. године.

На наш упит начелнику ЦЈБ Бијељина, Жарку Ћосићу, да појасни како исто лице може имати двије различите потврде да је кажњаван, односно да није, добили смо објашњење да „Вуковић јесте био условно осуђиван, али да су се у 2010. години стекли законски услови за брисање наведене казне из евиденције“.

Вуковић се обратио Основном суду у Бијељини, који је по Закону о кривичном поступку РС, надлежан за брисање условних осуда из казнених евиденција.

Основни суд је поступио по захтјеву странке и 12. децембра 2014. године брисао је спорну казну из евиденције. Само три дана касније послије брисање судске казне (15. децембра) Вуковић је затражио и добио увјерење о некажњавању.

Од Министарства просвјете и културе РС смо добили писану потврду да су Дејану Вуковићу дали сагласност за именовање за директора школе.

„У складу са Законом о основном образовању и васпитању РС, а након што је извршило увид у приложену документацију кандидата, Министарство просвјете и културе РС дало је сагласност за именовање Дејана Вуковића за директора Основне школе „Свети Сава“ у Црњелову код Бијељине“, наводи се у одговору Министарства.

Дејан Вуковић брани се његово име без икаквог стварног повода провлачи кроз медије, те да је школа која бира директора по закону дужна да службеним путем тражи увјерења и потврде од надлежних органа о кажњавању или некажњавању кандидата на одређене функције.

Фалсификатора предложио нелегални Школски одбор

Његов противкандидат за директора школе, Јован Гајић, наставник техничког образовања и математике у школи „Свети Сава“ Црњелово, тврди да је у цијелом процесу око расписивања конкурса и избора директора било кршења Закона о основном образовању и васпитању и Правилника о избору и именовању директора, као и Правилника о избору и раду Школског одбора.

„Више од годину дана траје права рашомонијада око избора директора у нашој школи. Три пута је расписиван конкурс за избор директора, а Привремени школски одбор је на крају предложио кандидата са непотпуном документацијом, који је осуђиван условном казном затвора од годину дана“, навео је Гајић у писму упућено Савјету родитеља Основне школе „Свети Сава“.

Гајић каже да је једна од најбољих семберских основних школа, која је била препознатљива по резултатима које су њени ученици и наставници постизали, доведена је у ситуацију да ради са вршиоцем дужности директора коме је више од мјесец дана истекао мандат, док привремени школски одбор нема кворум, један члан је противзаконито именован, јер нема завршену средњу школу.

Према законској обавези Привремени школски одбор, коме је већ истекло четири мјесеца мандата, од укупно шест мјесеци, колико им може трајати мандат, требало је да покрене процедуру за избор новог Школског одбора, што до сада није учинио. У колективу школе, која ускоро треба да обиљежи 140 година постојања и рада, међуљудски односи добро су пољуљани, каже Јован Гајић.

Беспоштедна борба за директорску функцију у овој школи са 234 ђака траје више од годину дана. У међувремену су обављена два именовања за вршиоца дужности директора и три пута је расписиван конкурс за директора. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *