Фајон: Визе се не могу вратити тако лако

Извјестилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон изјавила је Срни да могућност да визни режим буде враћен за грађане БиХ увијек постоји, али не тако брзо и лако као што су неке земље чланице ЕУ очекивале и тражиле. Након што су крајем децембра пропали преговори Европског парламента и Савјета о уредби која би увела […]

недеља, децембар 23, 2012 / 12:05

Извјестилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон изјавила је Срни да могућност да визни режим буде враћен за грађане БиХ увијек постоји, али не тако брзо и лако као што су неке земље чланице ЕУ очекивале и тражиле.

Након што су крајем децембра пропали преговори Европског парламента и Савјета о уредби која би увела механизам за привремену суспензију безвизног режима за све треће земље, Фајонова је рекла да је задовољна, јер је било превише покушаја, посебно у посљедње вријеме, за увођење лошег механизма којег би неки политичари у ЕУ могли користити за затварање граница са Балканом само због убирања политичких поена у домаћој јавности.

Кад и како ће преговори о том механизму ићи даље, она је навела да јој још није познато.

"Надам се и чиним све да би скептичне европске владе схватиле како је слобода кретања симбол европских интеграција, и као таква је посебно битна за западни Балкан који је још на путу према ЕУ", рекла је Фајонова.

Према њеним ријечима, пораст броја азиланата са западног Балкана био је у посљедње време забрињавајући, посебно у пет земаља ЕУ.

"Азил најчешће траже грађани Србије, Македоније и БиХ. Људи у великој већини случајева немају услова за добијање азила. Треба учинити све да би власти што је могуће више спријечиле да људи крше правила слободе кретања. Знам да су већ пуно урадиле, али потребан је додатни напор и редован дијалог са Бриселом“, истакла је Фајонова.

Са друге стране, додала је она, и земље ЕУ требало би да размотре могућност да земље западног Балкана буду стављене на листу безбједних земаља и да буде скраћена процедура за тражење азила, слично као што су то учиниле Аустрија, Белгија и Луксембург.

Да не би био враћен визни режим за грађане БиХ потребно је, каже она, да буду провођене све мјере које је БиХ прихватила прије уласка у безвизни режим.

"Увјерена сам да те мјере властима добро познате и очекујем да чине све како би БиХ и грађани поштовали ограничења слободе кретања које доноси безвизни резим", рекла је Фајонова.

Она је додала да се не смије заборавити да ЕУ може у случају великог, алармантног, пораста лажних азиланата увијек покренути процедуру за поновну промјену легислативе и стављање земље назад на "црну" шенген листу.

"Разумљиво је да људи у тешкој ситуацији, када немају излаза, траже бољи живот и посао. Озбиљан проблем су и припадници мањина. Треба чинити све да би сви грађани имали што боље и једнаке могућности за достојан живот. Наравно, битан је и конкретан напретак у борби против корупције и организованог криминала, као и против агенција које манипулишу људима и одводе их на Запад, знајући да ће их власти прије или касније вратити назад кући", истакла је Фајонова.

Она је подсјетила да су крајем децембра пропали преговори Европског парламента и Савјета министара ЕУ о уредби која би увела и механизам за привремену суспензију безвизног режима за све треће земље. Кад и како ће преговори о том механизму ићи даље, она каже да јој још није познато.

"Са једне стране, задовољна сам, јер је било превише покушаја, посебно у посљедње вријеме, за увођење лошег механизма којег би неки политичари у ЕУ могли користити за затварање граница са Балканом само због убирања политичких поена у домаћој јавности. Сљедеће године су избори у Њемачкој. Кад разговарамо о тако осјетљивој ствари, као што је слобода кретања, морамо разговарати са искреним намјерама, да осигурамо границе и безбједност, а не на рачун кршења основних људских права", рекла је Фајонова.

Она је изразила наду да ни за једну земљу западног Балкана, ипак, неће опет бити уведене визе, јер би то био велики корак назад и велики бол за људе који заслужују једнаку слободу кретања као сви европски грађани.

"Перспектива западног Балкана је европска, посебно за младу генерацију која заслужује нормалан живот без граница на мапама нити у главама“, изјавила је Срни извјестилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *