Евру предвиђају крај – ако не буде реформи

Евро може да нестане за десет година уколико не буде значајних економских реформи, каже Емануел Макрон, бивши француски министар економије.

понедељак, јануар 16, 2017 / 08:03

Евро може да нестане за десет година уколико не буде значајних економских реформи, каже Емануел Макрон, бивши француски министар економије.

„Истина коју сви морају да прихвате јесте да је евро непотпуна валута и да не може да траје без великих реформи“, рекао је Макрон који ће на предстојећим изборима у Француској наступити као независан кандидат.

Говорећи о фијаску јединствене европске валуте, каже да је проблем у томе што евро није успио да добије у Европи „пун међународни суверенитет и не води се правилима, која на примјер важе код долара“, каже он и додаје да је очигледна различитост држава чланица, преноси Б 92.

Према његовом мишљењу, Њемачка и Француска су двије силе које су у стању да промјене ову ситуацију. Он сматра да Француска мора да реформише своје тржиште рада и образовног система како би оживјела економски раст. Када је реч о Њемачкој, Макрон наводи да управо због мана евра, она тренутно има корист на рачун слабијих чланица.

„Недостаци евра иду наруку Њемачкој“, навео је он указујући на то да ствари морају да се мијењају.

Као заговорник европских интеграција, Макрон је поменуо и недостатак повјерења између Француске и Њемачке, која како каже, кочи реформе еврозоне.

„Постоји дио одговорности који сноси Француска и уколико будем изабран, преузећу ту одговорност. Вјерујем да ће и Њемачка учинити исто“, рекао је он.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *