Евро у седмици пао због грчке кризе

На свјетским валутним тржиштима прошле седмице евро је ослабио другу седмицу заредом због банкрота Грчке и несигурног исхода референдума о судбини те земље у еврозони. Курс евра пао је прошле седмице према долару 0,45 одсто, на 1,1115 долара, а у неколико је наврата пао и испод нивоа од 1,10 долара. У односу на јен, евро […]

недеља, јул 5, 2015 / 15:46

На свјетским валутним тржиштима прошле седмице евро је ослабио другу седмицу заредом због банкрота Грчке и несигурног исхода референдума о судбини те земље у еврозони.

Курс евра пао је прошле седмице према долару 0,45 одсто, на 1,1115 долара, а у неколико је наврата пао и испод нивоа од 1,10 долара.

У односу на јен, евро је, ослабио 1,3 одсто, па му је цијена пала на 136,50 јена.

И долар је ослабио према јену, за 0,85 одсто, на 122,80 јена.
Евро се нашао под притиском због банкрота Грчке, која у уторак није платила доспјелу рату кредита ММФ-у од 1,6 милијарди евра. Тако је постала прва развијена земља која није испоштовала обавезе према свјетском финансијском полицајцу.

Половицом седмице ситуација се на тржиштима смирила јер су челници еурозоне поручили да су преговори с Грчком замрзнути док не буде познат исход референдума у недјељу, на којему ће Грци одлучивати о судбини своје земље у еврозони.

На референдуму ће се Грци изјаснити о условима даљње међународне помоћи. Грчки премијер Алексис Ципрас позива грађане да кажу ‘не’ понуђеним условима кредитора како би ојачали положај владе у преговорима, која би, тврди премијер, у том случају врло брзо могла постићи бољи договор с кредиторима.

Челници еврозоне поручују, да би ‘не’ на референдуму довело у питање останак Грчке у еврозони. Према анкетама, тијесна већина гласаће ‘за’ даљњу међународну помоћ и останак у зони евра. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *