Ева Перон прије смрти била подвргнута лоботомији

Прва дама Аргентине 40-их и почетком 50-их година прошлог века, подвргнута је лоботомији на захтев њеног мужа, Хуана Перона, не само да би јој ублажио болове од рака, већ и да би контролисао њено све непредвидљивије понашање, преноси „Neurosurgical Focus“. Након операције, изведене у јуну 1952. године, престала је да једе и умрла месец дана […]

уторак, јул 14, 2015 / 13:12

Прва дама Аргентине 40-их и почетком 50-их година прошлог века, подвргнута је лоботомији на захтев њеног мужа, Хуана Перона, не само да би јој ублажио болове од рака, већ и да би контролисао њено све непредвидљивије понашање, преноси „Neurosurgical Focus“.

Након операције, изведене у јуну 1952. године, престала је да једе и умрла месец дана касније, навео је доктор Данијел Ниџенсон са одељења за неурохирургију са Универзитета Јејл.

Еви је 1951. године дијагностификован изузетно агресиван облик рака грлића материце који је метастазирао, упркос хистеректомији (уклањању материце) и интензивном лечењу.

Лоботомије су у то време рађене у САД како би се контролисала агресија и променило понашање и личност.

Понекад, као последња опција, лоботомија је коришћена да се ублаже болови код болести у поодмаклим фазама. Захват је подразумевао сечење неуронских веза између чеоног режња и преосталог дела мозга, чиме су у потпуности спречаване емотивне реакције.

Била је изузетно јака личност и делила власт са мужем, са којим се нешто није слагала и отворено му то стављала до знања. По природи била је тврдоглава, нестрпљива и плаховита у поређењу са Хуаном који је био веома прорачунат и мирне нарави.

Ниџенсон је интервјуисао и Манену Рикелме, медицинску сестру током захвата, који је извео доктор Џејмс Попен.

„Она је навела да је Попен био изузетно изненађен и погођен због брзог погоршања у периоду након операције“, каже Ниџенсон, преноси Дискавери.

Евита је престала да једе након лоботомије, која је изведена без формалног пристанка и највероватније у некој од соба председничке палате.

„Захват је вероватно изведен усред ноћи под невероватним сигурносним мерама и у строгој тајности“, истакао је Ниџенсон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *