ЕУ касни у развоју за САД 24 године

Европска унија по свим економским показатељима, друштевном бруто производу, продуктивности, инвестицијама у истраживање и развој, заостаје за САД у просјеку 24 године, саопштила је данас Асоцијација европских трговинских комора – Еврокомора. То значи да су САД садашњи ниво економског развоја имале на почетку осамдесетих година прошлог вијека. Инвестирање у истраживање и развој најгори је показатељ, […]

недеља, април 5, 2009 / 17:27

Европска унија по свим економским показатељима, друштевном бруто производу, продуктивности, инвестицијама у истраживање и развој, заостаје за САД у просјеку 24 године, саопштила је данас Асоцијација европских трговинских комора – Еврокомора.

То значи да су САД садашњи ниво економског развоја имале на почетку осамдесетих година прошлог вијека.

Инвестирање у истраживање и развој најгори је показатељ, јер су САД трентуни ниво европских инвестиција у тој области имале прије 30 година.

Уколико се овај тренд настави дугорочно гледано ЕУ ће ухватити корак са америчким друштвеним бруто производом (ДБП) 2047. године.

ЕУ ипак предњачи у односу на Бразил, Русију, Индију и Кину, земље у развоју, по свим економским показатељима, иако у различитом степену.

Русија заостаје за ЕУ 35 година, Бразил 40, Кина више од 40 и Индија 68 година.

Ипак, висока стопа раста у овим земљама, који је изнад држава ЕУ, полако затварају јаз.

Русија је најближа да премости јаз у висини ДБП са земљама ЕУ, а затим слиједе Бразил и Кина.

Уколико разлике између економског раста у ЕУ и Кини остану на нивоу од 10 одсто Кина би 2020. године могла достићи тренутни ниво ДБП Европске уније.

Предвиђања економског раста за 2009. годину, које је данас представила Европска комисија, потврђују обим глобалне рецесије.

Слика је чак суморнија за ЕУ, која наставља да губи тло у односу на глобалну конкуренцију.

Арналдо Абрузини, генерални секретар Еврокоморе, каже да ови подаци показују да уколико намјерава да одржи и појача глобалну конкурентност ЕУ мора да усвоји не само краткорочне већ и дугорочне структуралне реформе.

"Вријеме није на нашој страни. Не можемо приуштити да још одгађамо неопходне потребне инвестиције у истраживање и развој", рекао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *