Ердоганово путуј Европо: Не мијењамо законе за безвизни режим

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас да Турска неће промијенити своје антитерористичке законе што је ЕУ поставила као услов за укидање виза турским држављанима. Ердоганова изјава услиједила је дан након што је премијер Ахмет Давутоглу, који је учествовао у преговорима о споразуму са ЕУ, најавио оставку због несугласица са предсједником. “Када је Турска […]

субота, мај 7, 2016 / 08:27

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас да Турска неће промијенити своје антитерористичке законе што је ЕУ поставила као услов за укидање виза турским држављанима.

Ердоганова изјава услиједила је дан након што је премијер Ахмет Давутоглу, који је учествовао у преговорима о споразуму са ЕУ, најавио оставку због несугласица са предсједником.

“Када је Турска мета напада терористичких организација и сила које их директно или индиректно подржавају, ЕУ нам поручује да мијењамо закон о борби против тероризма”, изјавио је Ердоган.

“Они кажу – укинућемо визе и то је услов. Жао ми је, ми идемо својим путем, ви идите својим. Договарајте се с ким год желите да се договорите”, истакао је он.

Како би добила безвизни режим Турска мора да испуни пет од 72 критеријума које је увела ЕУ за све државе којима укида визе, а један од њих је и сужавање правне дефиниције тероризма, преноси Фена.

Групе за људска права тврде да широко дефинисани турски антитерористички закони имају за циљ ућуткају незадовољство, укључујући хапшења новинара и академика који критикују владу.

Ердоган је такође у телевизијском обраћању рекао да не постоји јаз између турских званичника и да последњи политички догађаји неће утицати директно на економију.

Он је нагласио да су нов устав и предсједнички систем неопходне промјене, а не његова лична агенда.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *