Ердоган: Савезници Сирије да престану да подржавају режим

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган апеловао је данас на Кину, Иран и Русију да престану да подржавају сиријски режим, упозоравајући их да „историја неће опростити” њихов став према крвопролићу. „Молим вас, преиспитајте свој став. Историја неће опростити онима који су стали на страну бруталних режима”, поручио је Ердоган у говору на конгресу његове владајуће Странке […]

недеља, септембар 30, 2012 / 20:00

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган апеловао је данас на Кину, Иран и Русију да престану да подржавају сиријски режим, упозоравајући их да „историја неће опростити” њихов став према крвопролићу.

„Молим вас, преиспитајте свој став. Историја неће опростити онима који су стали на страну бруталних режима”, поручио је Ердоган у говору на конгресу његове владајуће Странке правде и развоја (АКП).

Ердоган, некадашњи савезник сиријског председника Башара Асада, постао је жестоки критичар његовог режима од када је мирни протест против Дамаска прерастао у крвави револт.

Русија, која је традиционални савезник Дамаска, и Кина блокирале су све резолуције Савета безбедности УН о сукобу у коме је, према тврдњама активиста, за 18 месеци погинуло око 30.000 људи.

Неке западне и сунитске арапске земље оптужују шиитски Иран, који је најблискији савезник Сирије у региону, да пружа војну помоћ Асадовом режиму, наводи АФП.

Турска подржава сиријске побуњенике, а Ердоган каже да се у тој земљи налази око 91.000 избеглица из Сирије. Они живе у неколико прихватилишта поред границе.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *