Ердоган нашао оданијег премијера, бившег министра саобраћаја

Наследник премијера Ахмета Давутоглуа биће ван Турске мало познати политичар Бинали Јилдирим, министар транспорта, поморства и комуникација, дугогодишњи вјерни следбеник предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

петак, мај 20, 2016 / 11:57

Наследник премијера Ахмета Давутоглуа биће ван Турске мало познати политичар Бинали Јилдирим, министар транспорта, поморства и комуникација, дугогодишњи вјерни следбеник предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

По традицији, Извршни савјет владајуће Партије правде и развоја (АКП) и овог пута је предложило само једног кандидата – Јилдирима – за предсједника странке који ће, по функцији, самим тим бити и премијер Турске. До ове кадровске промјене долази после неочекиваног повлачења премијера Давутоглуа, који више очевидно није могао да нађе заједнички језик са шефом државе Ердоганом, прије свега о промјени устава и увођењу предсједничког система као и око сарадње са Европском унијом у рјешавању избјегличке кризе.

„Нова влада ће у хармонији са својим партијским колегама, а прије свега са нашим оснивачем и лидером партије (Ердоганом), наставити да ради на спровођењу постављених циљева који треба да доведе до стварања велике Турске”, изјавио је Јилдирим у сриједу поподне одмах после именовања за кандидата за предсједника АКП. Он је обећао да ће скинути с дневног реда „курдски тероризам” и најавио посјету Дијарбакиру, граду на југоистоку земље, гдје ће се срести са родбином страдалих бораца.

Сада је преостало да се обави само формалност. На ванредном конгресу АКП који је заказан за 22. мај делегати ће сигурно изабрати Јилдирима за шефа партије, поготово што је он двије деценије блиски сарадник Ердогана, који још увијек у својим рукама држи све дизгине у партији, иако је формално напустио АКП пошто према уставу, као шеф државе мора да се понаша као надстраначка личност.

Уочи одлуке Извршног савјета, у игри је било, тврдили су локални медији, још неколико имена за кандидата за лидера странке и премијера: најчешће су помињани министар правосуђа Бекир Боздаг и министар енергетике Берт Албајрак, зет предсједника Ердогана. Али, избор је, не случајно, пао на искусног Јилдирима, једног од оснивача АКП, који је досад пет пута био члан владе и савјетник предсједника, који је увијек беспоговорно аплаудирао Ердогану. Таква личност је у овом тренутку потребна шефу државе, који од владајуће странке прије свега тражи да по хитном поступку промијени устав и да умјесто парламентарног уведе предсједнички систем владавине.

Одлазећи Давутоглу је очигледно имао резерве према тој иницијативи која је у центру пажње од како је средином 2014. године Ердоган изабран за шефа државе. Томе се противе и опозиционе партије, које се плаше да ће то довести до страховладе једног човјека који се и сада, како кажу, често кршећи устав, понаша као да не постоји влада. У сваком случају нови премијер ће бити послушнији од свог претходника, истиче се у првим оцјенама политичких аналитичара у Анкари.

Бинали Јилдирим је рођен прије 61 годину у месту Рефаније, у централном делу земље. Дипломирао је на Технолошком универзитету у Истанбулу. Он и Ердоган сарађују још од деведесетих година прошлог века, када је овај био градоначелник Истанбула. У више влада је водио сектор за транспорт, поморство и комуникације. Одрастао је у конзервативној породици.

Нови премијер ће, како се очекује, извршити неколико промјена у кабинету, како би се ослободио следбеника свог претходника. У овом часу није јасно да ли ће Ердоган, после формирања владе, расписати и ванредне парламентарне изборе како би владајућа странка добила нову шансу да освоји двотрећинску већину, односно најмање 367 од укупно 550 мјеста у националној скупштини. То је предуслов да се без одржавања референдума измјени устав и уведе предсједнички систем. Владајућа Партија правде и развоја сада у парламенту има 317 фотеља и потребна јој је подршка бар једне опозиционе странке, које се засад противе тој системској промјени. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *