ЕП у Прагу: Кадрић седми у Европи

Седмо мјесто међународног мајстора Дениса Кадрића, у групи до 18 година, највиши је домет бх. шаха на Европском првенству за младе, одржаног од 17. до 25. августа у Прагу. Он је забиљежио 5 побједа, 3 ремија и 1 пораз, у другом колу, од Хрвата Матеја Блажека. Превид пјешака у временском шкрипцу вјероватно га је "коштао" […]

понедељак, август 27, 2012 / 10:18

Седмо мјесто међународног мајстора Дениса Кадрића, у групи до 18 година, највиши је домет бх. шаха на Европском првенству за младе, одржаног од 17. до 25. августа у Прагу.

Он је забиљежио 5 побједа, 3 ремија и 1 пораз, у другом колу, од Хрвата Матеја Блажека. Превид пјешака у временском шкрипцу вјероватно га је "коштао" медаље.

На 50 одсто освојених поена стали су Ријад Буровић (Б12, +4=1-4) и Сара Јаћимовић (Г16, +3=3-3), по 4 поена имају Бојан Максимовић (Б10, +4-5), Ања Ђурић (Г12, +3=2-4), Тијана Бабић (Г14, +3=2-4) и Дајана Милићевић (Г18, +2=4-3), поен мање остварили су Бењамин Хаџиалић (Б14, =6-3) и Дарио Сесар (Б16, +2=2-5), 2 поена на конту укњижио је Немања Вуксан (Б8, +1=2-6), док је са 1½ поеном такмичење завршио Славен Паштар (+1=1-7).

Међутим, Паштар је одиграо само 5 партија, јер је због здравствених проблема морао бити подвргнут операцији.

Укупно, млади бх. шахисти сакупили су 41 поен из 95 партија (уколико не рачунамо Паштарове контумације), што даје 43,16 одсто успјешности.
У поређењу с прошлогодишњим европским шампионатом у Албени (Бугарска), и скромних 33,9 одсто, ово је ипак значајан скок.

Наиме, бх. кадети су у Прагу надмашили и резултат са Свјетског првенства у Порто Карасу (Грчка) 2010. године, када је наших 14 шахиста освојило 42,53 одсто поена.

Подсјетимо такође, постотак успјешности на европској смотри најбољих 2007. је износио 37,65, сљедеће године 33,96, а 2009. – 41,67 одсто.
Кадети до 8 година (78 играча): Цветан Стојанов (Бугарска) и Николоз Кахарава (Грузија) 7½, Џошуа Алтман (Енглеска), Тео Сиколи (Француска), Дмитри Цои (Русија) и Ахмет Утку Узумжу (Турска) 7… 76. Немања Вуксан (БиХ) 2…
Кадети до 10 година (134 играча): Андреј Есипенко (Русија) 8½, Виктор Матвишен (Украјина) и Кирил Шевченко (Украјина) 7½… 93. Бојан Максимовић (БиХ) 4…

Кадети до 12 година (151 играч): Хаик М. Мартиросјан (Јерменија) 8½, Алексеј Сарана (Русија) 7½, Јергус Пехац (Словачка), Сергеј Лобанов (Русија), Евгениос Јоанидис (Грчка) и Семен Елистратов (Русија) 7… 74. Ријад Буровић (БиХ) 4½…
Кадети до 14 година (141 играч): Јан-Криштоф Дуда (Пољска) 8, Мануел Петросјан (Јерменија), Гиорги Сибашвили (Грузија), Бенце Корпа (Мађарска), Максим Вавулин (Русија) и Давид Паравјан (Русија) 7… 118. Бењамин Хаџиалић (БиХ) 3…

Кадети до 16 година (111 играча): Кацпер Дроздовски (Пољска) 8, Авитал Боруховски (Израел), Томас Лаурусас (Литванија), Тигран К. Харутјунијан (Јерменија), Роман Гриб (Бјелорусија) и Владимир Захарцов (Русија) 7… 97. Дарио Сесар (БиХ) 3…

Кадети до 18 година (86 играча): Вадим Мојсенко (Русија) 7½, Ховханес Габузјан (Јерменија) и Естебан Данијел Форсен (Шпанија) 7, Заур Мамадов (Азербејџан), Жил Мусар (Француска), Давид Антон Гихаро (Шпанија) и Денис Кадрић (БиХ) 6½… 86. Славен Паштар (БиХ) 1½;

Кадеткиње до 8 година (56 шахисткиња): Марија Кутјанина (Русија) 8, Малак Исмајил (Азербејџан) и Ронит Левитан (Израел) 7…

Кадеткиње до 10 година (92 шахисткиње): Анастасија Зотова (Русија), Елизавета Соложенкина (Русија), Нургјул Салимова (Бугарска), Андреа Ленђел (Мађарска) и Габријела Антова (Бугарска) 7…

Кадеткиње до 12 година (100 шахисткиња): Анастасија Аврамидоу (Грчка) и Ана Маја Казарјан (Холандија) 7½, Александра Оболенцева (Русија), Оливија Кјолбаша (Пољска) и Гунај Мамадзада (Азербејџан) 7… 61. Ања Ђурић (БиХ) 4…
Кадеткиње до 14 година (86 шахисткиња): Катсјарина Бејненсон (Бјелорусија) 8, Анастасја Парамзина (Русија) 7½, Лиза Кистенева (Русија) и Ана Васенина (Русија) 7… 61. Тијана Бабић (БиХ) 4…

Кадеткиње до 16 година (79 шахисткиња): Марја Тантсиура (Украјина) 8, Дарја-Јоана Висанеску (Румунија) 7½, Андреа-Кристијана Навротеску (Француска) 7… 47. Сара Јаћимовић (БиХ) 4½…

Кадеткиње до 18 година (59 шахисткиња): Александра Горјачкина (Русија) 7½, Муриљо Амалија Араназ (Шпанија), Анастасија Рахмангулова (Украјина), Татјана Хличкова (Русија) и Александра Лах (Пољска) 6½… 39. Дајана Милићевић (БиХ) 4…

По колима, бх. шахисти су освајали сљедећи број поена: 3½/11, 1½/11, 6/11, 4/11, 6/11, 4/10, 6/10, 4½/10 и 5½/10.
Такмичење се одвијало у три сале, при чему је 100 партија директно преношено. Наступила су 1.173 млада играча из 46 земаља, међу којима 1 велемајстор, 13 мушких и 4 женска интера, те 37 мушких и 26 женских ФИДЕ мајстора.
Играчи су на располагању имали по 90 минута за 40 потеза и додатних 30 минута до краја партије, те бонус од 30 секунди за сваки повучени потез.
Укупно су одигране 5.243 партије, при чему су бијели славили 2.280, а црни 1.984 пута. Склопљено је 973 ремија, док је контумацијом окончано 6 дуела.

Медаље

Медаље су освајали такмичари из 17 земаља.
Најуспјешнији су били Руси са 10 медаља (5 злата, 3 сребра и 2 бронзе), а слиједе Пољска са 2 злата, Јерменија са 1 златом и 2 сребра, Украјина са 1 златом, 1 сребром и 2 бронзе, те Бугарска са златом и бронзом.
По једно злато имају Грчка и Бјелорусија, док су Грузија, Израел и Шпанија освојили сребро и бронзу.
По једно сребро је отишло у Азербејџан, Холандију и Румунију, а по једна бронза у Енглеску, Словачку, Литванију и Француску.

Организација

Одлазак и повратак представника БиХ у Чешку био је одлично организован. Једанаест учесника и три пратиоца путовала се у два комфорна возила, комбију и каравану, којима су управљали Жељко Богут и Нијаз Кадрић.
У Топ хотел Праха стигло се дан уочи почетка такмичења, тако да је било довољно времена за одмор.

Хотел, међутим, није испунио сва очекивања. Собе, дизајниране из совјетских времена, нису имале клима уређаје, али је много више ометања у припремама било због слабе интернет везе у собама. То је отежавало рад уочи и након партије, јер је одлазак у приземље ипак био непрактичан из више разлога.
Руси су тај проблем ефикасно ријешили, изнајмивши читаву салу за свој бројни тим од 186 шахиста и ко зна колико тренера са највишим титулама!
Бх. делегација је имала само 2 тренера, једног клупског и једног који је уједно имао функцију вође пута. За бољи резултат то је сигурно недовољно.
О кулинарству и укусима не вриједи расправљати. Избор је био велик; међутим, мјешавина јако зачињене и слаткасте хране, поготово током ручка и вечере, била је занимљива комбинација тек у првој половини турнира. Касније је, напримјер, аутор, који не важи за избирљивог конзумента, тражио начин да "убиствени" сос и мирис рибе или недовољно печену пилетину ублажи неутралном рижом или грашком.

Остали хотелски садржаји били су у рангу 4 звјездице, а њиховим цијенама додали бисмо звјездицу више.

Повратак је услиједио у суботу навече, 25. августа, прије свечаног затварања шампионата – из 2 разлога: жељели смо да што дуже избјегнемо путовање по несносној врућини, која нас је дочекала у БиХ, али и да путници у Истанбул, на Олимпијаду (која почиње у уторак), успију бар мало да се одморе.
Мјењачнице

Посебно занимљиве су биле авантуре у којима смо били главни актери желећи да промијенимо евре у круне.

Чини се да је Wестерн Унион био водећи у "пљачкању" туриста. Он је предводио остале зеленаше у покушају да што више зараде. Тако сте, у намјери да замијените 10 евра добијали само 15 или 16 круна по евру, а тај омјер је скакао на 20 круна ако мијењате 50 евра, или 23 круне уколико се желите одједном опростити од 100 евра.

Званички курс је, за оне који не знају, 25 круна и није се нигдје могао добити осим у одређеним продавницама – ако сте имали срећу да на њих наиђете и у њима нађете нешто што вам се свиђа.

И у самом хотелу у којем смо одсјели владало је шаренило. У мјењачници, на рецепцији, за 1 евро добијали сте 22,8 круна, док су вам пар метара даље – плаћајући еврима старопрамен, ништа бољи од нектара – ту валуту обрачунавали с тек 20,5 круна!

Саобраћај

Стално понављана фраза како Бањалука има јефтин градски саобраћај још једном је пала у воду.

Карте су туристима доступне на сваком кораку и подијељене су по дужини трајања превоза и узрасту путника. За пола сата вожње аутобусом метроом и/или трамвајима, колико вам је потребно да стигнете до центра из било које тачке, путници старији од 15 година плаћају 24 круне (1,90 КМ), што је знатно јефтиније, рецимо, од кретања Бањалуком до друге зоне (2,30 КМ). Млади, између 6 и 15 година, плаћају пола цијене, а они још млађи возе се бесплатно.
Ако вам је жеља да с једног краја града дођете на други крај, рецимо – из Ходова на југоистоку, гдје смо ми били смјештени, до Зоолошког врта или Ботаничке баште на сјеверу – довољна вам је карта чија је трајност 90 минута и за коју издвајате тек 32 круне (1,28 евра или 2,5 КМ). При томе, успијете да промијените два аутобуса и два метроа! И још вам остане неискориштених пола сата.

Аутомати вам, замислите чуда технике, враћају новац – у било којим кованицама. Једина мана са кованицама је, узгред речено, што се 20 круна тешко разликује од 50 круна.

Још веће чудо за наше прилике је што су возила климатизована, што им беспријекорно раде кочнице, што су тачна у минуту и што су толико чиста да вам се чини да у њима можете "јести са пода".

ФБ

На својој Фацебоок страници ШК Иван Дворжак из Зринског Тополовца (Хрватска) је написао: "Дванаест злата је подијељено у Прагу. Чак 5 их је припало Русима и 2 Пољацима. Све остале земље добиле су преосталих 5: Јерменија, Бугарска, Грчка, Бјелорусија и Украјина.
Изузев Грчке, све редом земље бившег источног блока.

Шах тамо није само у школама. Он је одавно ондје дио националне културе, нека врста друге религије. Постоје народи који живе за своје успјехе и своје јунаке, који не морају нужно трчати, скакати или пливати за лоптом.

Школа шаха Скакач

Школа шаха Скакач из Бањалуке имала је чак 3 представника у Прагу.

Други пут на европској смотри појавила се Тијана Бабић, која је, уз нешто слабију игру, освојила пола поена више у односу на Албену 2011.
Премијерно, наступили су Бојан Максимовић и Немања Вуксан. Значај такмичења није импресионирао Бојана; сакупио је 4 поена, али је према приказаној игри могао и више.

Немања је, у најмлађој групи, имао само 2 поена. Ипак, пропустио је да у 3 партије "поједе" централне пјешаке, чиме би њихов исход вјероватно био другачији. На крају, у посљедњој партији није видио лаган добитак, па се морао задовољити ремијем.

Простора за побољшање у игри ова три члана Школе шаха Скакач сигурно има и то ће бити предмет рада у будућем периоду.

Одлазак у Праг Школи шаха Скакач омогућили су Административна служба града Бањалука, Кабинет предсједника РС, Телеком Српске, Шаховски савез града Бањалука, Туристичка организација града Бањалука и Очна оптика.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *