Еквадор спрема aзил за Асада?

Предсједник Еквадора Рафаел Кореа рекао је да ће његова земља размотрити да понуди политички азил сиријском предсједнику Башару ал Асаду и његовој породици, ако сиријски лидер то затражи. “Ми ћемо размотрити сваки захтјев за азил као апел људског бића чија се основна права морају поштовати", рекао је Кореа у интервјуу за бразилски дјевник "Фола де […]

уторак, децембар 11, 2012 / 14:08

Предсједник Еквадора Рафаел Кореа рекао је да ће његова земља размотрити да понуди политички азил сиријском предсједнику Башару ал Асаду и његовој породици, ако сиријски лидер то затражи.

“Ми ћемо размотрити сваки захтјев за азил као апел људског бића чија се основна права морају поштовати", рекао је Кореа у интервјуу за бразилски дјевник "Фола де Сао Паоло".

Он је додао да ће у случају Асадовог захтјева, Еквадор то пажљиво и одговорно размотрити.

У исто вријеме, Кореа је одбацио извјештаје израелских медија да је могући азил Асаду и његовој породици разматран током посјете замјеника сиријског шефа дипломатије Фајзала Мекдада Еквадору, прије двије седмице.

Сиријска опозиција, уз помоћ Запада и неких арапских земаља, покушава да збаци Асада, и то се наводи као главни услов за рјешење 20-мјесечног сукоба, у којима је погинуло више од 40.000 људи.

Еквадор је у августу одобрио политички азил оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу, кога траже власти у Шведској због оптужби за силовање, а ни Сједињене Државе му нису наклоњене након што је на његовом сајту објављено више стотина хиљада тајних дипломатских депеша.

Број сиријских избјеглица више од пола милиона

Број сиријских избјеглица регистрованих у региону око Сирије и у земљама сјеверне Африке премашио је пола милиона, саопштено је данас у Женеви из Високог комесаријата УН за избјеглице УНХЦР.

Сиријци су углавном пребјегли у четири државе у окружењу – Турску, Либан, Јордан и Ирак, у које дневно пређе више од 3.000 избјеглица.

Само 40 одсто регистрованих сиријских избјеглица живи у избјегличким камповима док већина живи изван њих често у изнајмљеним кућама или различитим колективним центрима, наводи се у саопштењу УНХЦР-а.

У Либану и у сјеверној Африци не постоје избјеглички кампови.

У Јордану само 24 одсто избјеглица живи у камповима, 50 одсто их живи у ирачким камповима док су све избјеглице у Турској смјештене у камповима.

До сада је у Турској отворено 14 кампова, три у Ираку и три у Јордану.

Према посљедњим подацима УНХЦР-а, у Либану се налази 154.387 сиријских избјеглица, 142.664 у Јордану, 136.319 у Турској, 64.449 у Ираку и 11.740 у земљама сјеверне Африке.

Британија спрема поморску и ваздушну подршку побуњеницима?

Војни званичници Британије припремили су план поморске и авионске подршке сиријским побуњеницима као одговор на захтјев премијера Дејвида Камерона, пише данас британски "Гардијан".

Камерон је затражио од војних шефова да ураде нацрт плана подршке побуњеницима, пише лист, позивајући се на изворе одбране.

Ипак, исти извори наводе да ће Британија дјеловати само ако то учине и Американци, истичући да су британски војни званичници веома забринути због могућих посљедица интервенисања у сиријску кризу.

Лист наводи да је војска у више наврата изразила забринутост због притиска из Даунинг стрита.

Званичници су тај притисак упоредили са притиском Камерона прије него су Британија и Француска преузеле водећу улогу у кампањи авионских напада на Либију прошле године.

На захтјев Камерона генерал сер Дејвид Ричардс, начелник генералштаба, предсједавао је састанком у Лондону прије мјесец дана о Сирији, рекли су извори.

Састанку су присуствовали виши војни званичници из Француске, САД, Турске, Јордана, Катара и Уједињених Арапских Емирата.

Већина британских војних званичника сматра да би интервенисање у Сирији било потпуно другачије од прошлогодишње операције у Либији због броја ракета земља-ваздух у рукама сиријских снага.

Други војни извори кажу да је борбена готовост сиријског режима "пренадувана" и да је већина њиховог оружја застарјела.

Британија је подржала увођење зоне забрањеног лета у Либији у циљу заштите побуњеника од режима Моамера Гадафија, али је зависила од САД које су обезјеђивале ракете и авионе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *