Џуџевићу сметају презимена са ић

Џуџевић је за новопазарске Санџачке новине рекао да су бошњачким презименима насилно природавани ти додаци у последњих стотину година, од 1912. године, од када је, како је рекао, Санџак у саставу Србије и Црне Горе, преноси Танјуг.  Како је напоменуо, ријеч је о дугорочном националом пројекту од изузетног значаја. Џуџевић је то изјавио поводом обиљежавања […]

среда, мај 14, 2014 / 14:55

Џуџевић је за новопазарске Санџачке новине рекао да су бошњачким презименима насилно природавани ти додаци у последњих стотину година, од 1912. године, од када је, како је рекао, Санџак у саставу Србије и Црне Горе, преноси Танјуг.

 Како је напоменуо, ријеч је о дугорочном националом пројекту од изузетног значаја.

Џуџевић је то изјавио поводом обиљежавања 11. маја, Дана бошњачке националне заставе, у обраћању по завршетку јавне трибине под називом "Систем вриједности Бошњака – досадашња искуства у настави на босанскоме језику у Санџаку".

Како се наводи, Џуџевић је том приликом сумирао све догађаје којим је обележен овај празник рекавши и да је у завршној фази израда свеобухватног програма Бошњачког националног вјећа 2014-2020.

Он је нагласио да је 2014. година изборна година у којој ће бити одржани избори за четврти сазив Бошњачког националног већа и да ће, без обзира на то ко ће водити убудуће Веће, имати комплетан студиозно урађен програм, чиме ће бити олакшана реализација основног племенитог циља да Бошњаци 2018. равноправно и заједно са другима у овој земљи уђу у Европску унију као стари европски народ.

Иначе, Бошњаци у Србији имају два Национална већа – једно којим је председавао Џуџевић, које је једнопартијско и постоји готово две деценије и друго, блиско санџачком муфтији Муамеру Зукорлићу, којим руководи Сами Тандир.

Омеровић: Репресија над сопственим народом

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић оценио је најаву председника Бошњачког националног већа као репресију над сопственим народом.

"Џуџевић има право да се зове како хоће, он може да мења своје презиме да га скраћује и ради с њим шта год хоће, али наметати целом народу промену презимена је репресија над сопственим народом", рекао је Омеровић Танјугу осуђујући изјаву Џуџевића да су бошњачким презименима насилно придодавани ти додаци у последњих 100 година, од 1912, од када је Санџак у саставу Србије и Црне Горе".

Омеровић је додао да је "технички председник умислио да је Бошњачко национално веће његово власништво па најављује дугорочни национални програм у којем је предвиђено да припадници бошњачког народа одстране из својим презимена додатке "вић" и "ић".

"Ово је само потврда болесне жеље да се по сваку цену буде у медијима и да се привуче пажња па макар и оваквим најглупљим и најневероватнијим изјавама које могу само да нас насмеју. Већу будалаштину нисам чуо, а у Србији се свашта изговара. Од данас је постао шампион глупости", закључио је Омеровић.0 КОМЕНТАРА

  1. Џуџо ће њима свима презиме осунетити, ево, Изетбеговић, Тихић, Радончић,Хаџић, Суљагић,Зукорлић,Комшић, Церић и остали, оста само Лагумђија.

    Туњо Филиповић каже да није осунећен,јер је био у комунистима чим се родио по фамилијарној црти, он Џуџевићу неће дати ни ћуне, ни презимена.

    Сад не знам хоће ли бити јавно сунећење(скраћивање)што није по Кур-ану, или ће масовно,по новом тумачењу оваквих будала који су спремни за скраћивање, неког за главу, неког за дио ките, неког за његову историју?

    Џуџо је Бог, види му се

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *