Џомбић у раљама РТРС

Знам да имате много питања, пошто годину дана нисам био на РТРС. Питања и потпитања није мањкало Џомбићевом гостовању у емисији Интервју код Вање Фуртуле, па се може рећи да се један високи функционер Српске није овако провео на РТРС још од велике промјене власти 2006. године. Џомбићев први утисак на 2012. је била Република […]

субота, децембар 29, 2012 / 17:54

Знам да имате много питања, пошто годину дана нисам био на РТРС.

Питања и потпитања није мањкало Џомбићевом гостовању у емисији Интервју код Вање Фуртуле, па се може рећи да се један високи функционер Српске није овако провео на РТРС још од велике промјене власти 2006. године.

Џомбићев први утисак на 2012. је била Република Српска, њен јубилеј и похвале на рачун изграђених институција. На ту тему је потрошио два минута и 10 секунди разговора.  Већ након 40-ак секунди приче о свјетској економској кризи водитељка Вања Фуртула се накашљала. Након што је премијер Српске окончао петоминутни преглед године за нама, услиједио је окрет ка конкретним питањима и Џомбић је први пут прекинут, 13 секунди након што се није усмјерио на причу о смањењу плата већ покушао да се осврне на економска кретања.

Да нешто није у реду, видјело се када се прекидање премијеровог излагања дешавало на сваких 30 секунди, или чешће.

– Зашто од почетка није стварана клима да се не дође у ситуацију да узимамо од једних, да би враћали дугове – било је питање које је истрзало Џомбића.

– Никакве дугове нисмо, и немојте да се враћамо на то стално, већ сам вам рекао да та средства нисмо усмјерили на враћање кредита.

Након покушаја да наброји шта је све учињено, истекао је напад од 30 секунди, да би смо чули: Морам вас прекинути.

Људи које сте отпустили, који су остали без посла

– Поентирали сте на томе да су људи остали без посла због лоших приватизација, али многи су остали без посла јер су предузећа затварана због кризе…а нека су пропала због изазова на тржишту..

Водитељка је наставила од свог питања и питала да ли је ико одговарао за бар једно предузеће које је лоше приватизовано?

Џомбић је одговорио вучићевски,  да су покренути одређени спорови, и да “одређени спорови имају одређени епилог“.

-У период до 2006. године преко 500 компанија је приватизовано, све за 180 милиона КМ, а искључиво 20 милиона КМ је ликвидних средстава, а све остало отишло је за стару девизну штедњу. Приговор који упућејете мени је приговор владама прије 2006. године – дриблао је Џомбић.

Шта је ова влада урадила да Фонд ПИО не буде у губитку од 270 милионаКМ?

Џомбић је то демантовао рекавши да је кумулативни дефицит Фонда 110 милиона КМ, можда има потраживања али то не значи да је губитак. Велике заслуге приписао је Влади јер се упустила у реформу Фонда, којом средства нису умањена него су преусмјерена, објашњавао је Џомбић, додавши да је Фонд ПИО реформом стабилизован.

Пловећи на курсу о платама и умањивањима дошло се и до оних минстарских. Сазнали смо да шест савјетника има премијер Џомбић, док би министри требали имати мање јер имају и мање одговорности.

Лоши управљачи

Џомбић је рекао да немамо неповољнији амбијент за привредне субјекте у поређењу са неким другим земљама, а онда је као прилог споменуо ИРБ која је пласирала стотине милиона КМ привредним субјектима. Нису се спомињали резултати тог пласмана нити ко је све то добио, више је било упућено баш њима: “многима од вас смо дали шаком и капом, сад ћутите“.

Шта је са предузећима које је Влада продала, а купљена су уз помоћ средстава ИРБ? Од свих њих, добит је остварило само једно предузеће?

Премијер каже да је 49 милиона КМ имовине купљено широм РС са намјером да се оживи и стабилизује производња, па онда да се прода. Међутим:

– Нисмо успјели да нађемо стратешког партнера за нека предузећа, а за нека смо се показали као лоши управљачи

Штрајк

Просвјетари имају право да штрајкују, ако нису задовољни, али морају разумјети наше право о уредби коју смо донијели, каже премијер, поручујући вођама синдиката да добро проуче Закон о штрајку како би знали шта смији а шта не смију.

– Директори у сектору здравства су одговорни за исплату плата а неплаћање доприноса, одговорио је Џомбић на стално инсистирање водитељке да се да одговор на питање: Ко је одговоран?

Иначе, ако нисмо знали, исти је ниво наплате доприноса, и ове и прошле године.
Поново је услиједоло питање: Ко је одговоран за 30.000 грађана без доприноса који су остали без посла?

Џомбић је то разложио овако:

-700 милиона ненаплаћених доприноса је направљено од 2001. – 2004. и то се не може наплатити
– 300 – милиона је стечајима, од тога се 10 посто, можда може наплатити
– 260 милиона репрограмираних пореза и доприноса, од којих привредни субјекти неке измирују неке не.

Што се тиче Шећеране Бијељина, Влада, каже њен први човјек, не може утицати на судски процес који се води. Радници су тражили новог партнера из Хрватске, али услови које је он поставио били су незаконити.

Популизам СДС и страшљиви тужиоци

-То су популистички приједлози, и ја могу бити први на реду за провјеру имовине – рекао је премијер на питање о приједлогу СДС за Закон о испитивању поријекла имовине, додавши да се и сада тај посао (може да) ради Пореска управа.

Џомбић је искористио оно што је предсједник Додик говорио на конференцији за медије о тужиоцима и истрагама о криминалу и корупцији те се придружио том дискурсу рекавши да је посао тужилаца да раде, а ако нешто смањује њихову ефикасност, нека кажу.

Није било одговора на питање ко је крив, именом и презименом, за губитке у Шумама РС, него су медији оптужени да хоће спектакуларне одговоре (ваљда име и презиме), а Џомбић пак хоће да прави систем који функционише, али је био доведен у ситуацију да призна да је вјероватно министарство криво што се сарадња са домаћим дрвопрерађивачима могла и раније и боље ријешити, а не тек 2011., када се кренуло са уговорима са дрвопрерађивачима.

– Нико се од нас није родио са функцијом, знамо да ће нас неко замијенити

…али рекунструкција Владе није приоритет и о томе нисам разговарао и размишљао – каже премијер Владе РС, јер је једини приоритет Економска политика.

О реконструкцији би прво причао са предсједником РС.

Прича о енергетици је изгледа добро дошла премијеру јер је брзо побројао милионе инвестиција које слиједе, закључно за Јужним током, тј. његовим краком.

За РВЕ Иноги, која ће градити систем Горња Дрина је имао само ријечи хвале. То је њемачка државна компанија, једна од три најбоље у Европи у продаји струје, чије је учешће у пројекту са владом РС у омјеру: 60-40 одсто.

– Нисам задовољан са димаником јер први послови на изградњи почињу 2014,. године али они хоће да изврше све студије, што је веома одговорно – рекао је Џомбић

Иначе, ако сте заборавили на потрагу за нафтом у РС, јер се ни водитељка тога није сјетила, откривено је имамо више налазишта него што се мислило.

Услиједила су питања гледалаца, а прво је било везано за дневне новине Фокус. Фокус је пропао иако је добијао помоћ од Владе, али није крива влада већ управљачи Фокуса, вели Џомбић и предлаже да сваки медиј у РС запосли по једног или два новинара, како се 46 радника овог бившег медија не би нашло “на улици“.

Обећао је премијер да због примједби на давање пара медијима, то више неће бити пракса, а помоћ ће добити само СРНА! На причи о медијима, појачала се и Џомбићева реторика против РТРС, а премијер је чак “прозивао“ јавни сервис како има зграду који су направили грађани, док су неки други медији сами успјели изградити себи дом (АТВ, БН…). Ни на крају није изостала жалба да га слабо зову у програм. 

2013

-Нема обећања, има провођења Економске политике – рекао је на крају интервјуа предсједник Владе РС, Александар Џомбић.
 

 0 КОМЕНТАРА

 1. „Пловећи на курсу о платама и умањивањима дошло се и до оних минстарских. Сазнали смо да шест савјетника има премијер Џомбић, док би министри требали имати мање јер имају и мање одговорности.“

  HRVATSKA

  Ministar financija Slavko Linić
  Zamjenik ministra Boris Lalovac

  1.Pomoćnik ministra i glavni državni rizničar Miljenko Fičor
  2.Pomoćnik ministra Davorin Kajfeš
  3.Pomoćnik ministra dr. sc. Maroje Lang
  4.Pomoćnik ministra Branko Šegon

  REPUBLIKA SRPSKA

  Ministar finansija Zoran Tegeltija

  1.Pomoćnik ministra za makroekonomsku analizu i politiku – Radojičić Sanja
  2.Pomoćnik ministra za fiskalni sistem – Jovo Radukić
  3.Pomoćnik ministra za financijski sistem, Snježana Rudić
  4.Pomoćnik ministra za proračun i javne financije, Željka Stojičić
  5.Pomoćnik ministra za upravljanje investicijama,Radmila Mihić
  6.Pomoćnik ministra za upravljanje dugom, Dragana Aleksić
  7.Pomoćnik ministra za trezor, Željko Ćulum
  8.Pomoćnik ministra za pravne poslove,Danijela Novaković
  9.Pomoćnik ministra za računovodstvo i reviziju, Duško Šnjegota
  10.Pomoćnik ministra za programiranje i koordinaciju financijske potpore Europske Unije – Maja Perić

    
  REPUBLIKA SRBIJA
  Ministar finansija – Mlađan Dinkić

  Državni sekretari
  1. Vlajko Senić
  2. Ivica Kojić
  3. Ljubiša Milosavljević
  4. Goran Petković
  5. Aleksandar Ljubić

  CRNA GORA
  Ministar finansija – dr Milorad Katnić

  1.Nemanja Pavličić – Pomoćnik ministra za budžet
  2.mr Boris Bušković – Pomoćnik ministra za trezor
  3.mr Biljana Šćekić – Pomoćnik ministra za poreski i carinski sistem
  4.mr Nataša Kovačević – Pomoćnik ministra za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći
  5.mr Bojana Bošković – Pomoćnik ministra za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta
  6.Ana Ivanović – Pomoćnik ministra za imovinsko – pravne odnose
  7.mr Tijana Stanković – Pomoćnik ministra za ekonomsku politiku i razvoj
  8.mr Ana Krsmanović – Pomoćnik ministra za centralnu harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole i unutrašnje revizije u javnom sektoru

  SLOVENIJA

  Ministar finansija – dr. Janez Šušteršič

  Državni sekretari:
  1. dr. Dejan Krušec
  2. Aleš Živkovič

  Direktori u ministarstvu:
  1.Direktorat za javno premoženje in finančni sistem – Matej Runjak
  2.Direktorat za zakladništvo – Boštjan Plešec
  3.Direktorat za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov – mag. Tamara Prezelj
  4.Direktorat za proračun – Bojan Pogačar
  5.Direktorat za javno računovodstvo – Marija Janc
  6.Direktorat za javno naročanje – Sašo Matas

 2. Novo_vrijeme, odličan komentar (a i odlično korisničko ime, ukoliko je po Buldožer numeri).

  Nego, bilo bi lijepo „analizirati“ ove Tegeltijine pomoćnike, da tačno vidimo ko je čiji…
  Ja znam za ove dvije, što sam pročitao:

  Radojičić Sanja – žena Igora Radojičića
  Maja Perić – kćerka Radmile Stojnić

  Ko zna dalje, neka dopunjava.

 3. Javni servis za koji svi placamo pretplatu se ponasa kao da je Davidoviceva prcija. Zato je i ona Furtula koja se ulizuje svim sagovornicima naskocila na Dzombica sa pitanjima o Fokusu, ali je on provalio. I vrapci znaju da RTRS jase na tome ne zbog ljudi koji su ostali bez posla, vec zato sto je Sarenac objavio nekoliko tekstova o tome ko je Dragan Davidovic.Dobro joj je Dzombic rekao RTRS-u su gradjani tj. gledaoci napravili zgradu i zasto RTRS nije primio nijednog kolegu iz Fokusa koji je ostao bez posla,ako zbog njih postavljaju stalno to pitanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *