Џомбић незадовољан радом правосудних органа БиХ

Премијер Републике Српске Александар Џомбић незадовољан је радом правосудних органа БиХ, превасходно због неједнаке примјене кривичних закона на територији БиХ и спорости у процесуирању предмета ратних злочина почињених на српским становништвом. Како је саопштио Владин Биро за односе с јавношћу, Џомбић је то рекао на данашњем састанку са српским члановима Надзорног тијела за праћење спровођења […]

понедељак, август 27, 2012 / 20:33

Премијер Републике Српске Александар Џомбић незадовољан је радом правосудних органа БиХ, превасходно због неједнаке примјене кривичних закона на територији БиХ и спорости у процесуирању предмета ратних злочина почињених на српским становништвом.

Како је саопштио Владин Биро за односе с јавношћу, Џомбић је то рекао на данашњем састанку са српским члановима Надзорног тијела за праћење спровођења државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Чланови Надзорног тијела су обавјестили Џомбића о шестомјесечном Извештају о раду и констатовали да се не извршавају циљеви утврђени државном стратегијом за рад на предметима ратних злочина.

Они су оцијенили забрињавајућим да правосудне институције БиХ, првенствено Суд БиХ, код осуђујућих пресуда у предметима ратних злочина не примењује Кривични закон бивше СФРЈ који је био на снази у вријеме извршења кривичног дела.

Умјесто да се примењује тај закон који је повољнији је за све оптужене, без обзира на националност, наводи се у саопштењу, примењује се Кривични закон БиХ из 2003. године.

Тај закон који је много ригорознији, примењује само Суд БиХ, али не и ниже судске инстанце у ентитетима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *