Џомбић: Наше електране на Дрини не угрожавају Црну Гору

Премијер Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да пројекат изградње четири хидроелектране на Дрини не угрожава Црну Гору и да не види разлога да неко предузима било какве активности којим ће кочити пројекте у свом окружењу. Поводом информације да ће власти Црне Горе учинити све да би спријечиле изградњу четири хидроелектране на Дрини, Џомбић је […]

недеља, септембар 30, 2012 / 10:19

Премијер Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да пројекат изградње четири хидроелектране на Дрини не угрожава Црну Гору и да не види разлога да неко предузима било какве активности којим ће кочити пројекте у свом окружењу.

Поводом информације да ће власти Црне Горе учинити све да би спријечиле изградњу четири хидроелектране на Дрини, Џомбић је рекао да се још није чуо са премијером Црне Горе Игором Лукшићем, али да ће разговарати са њим да би видио о чему се ради.

"Сматрам да требамо заједно радити како бисмо повезали регију, привреде, људе и учинили привреду конкурентнијом, не само на домаћем, већ и европском тржишту", рекао је Џомбић новинарима. Он је подсјетио да Република Српска направила редукцију пројекта "Бук Бијела", који је био великог капацитета, с обзиром да Црна Гора није могла обезбиједити сагласност својих грађана за његову реализацију.

"Направили смо редукцију овог пројекта и значајно га смањили и он не угрожава акумулационо језеро и не прелази у Црну Гору", рекао је Џомбић.

У Бањој Луци је 26. септембра потписан уговор о стратешком партнерству Електропривреде Републике Српске и њемачке компаније РWЕ за пројекат хидроенергетског система "Горња Дрина", којим је предвиђена изградња четири хидроелектране вриједне више од 400 милиона еура.

Према овом уговору о стратешком партнерству у истраживању, развоју, изградњи и кориштењу хидроенергетског потенцијала горњег слива Дрине, дефинисан је однос 60 одсто за РWЕ, а 40 одсто Електропривреда Републике Српске.

Пресс пише да је Црна Гора упутила Вијећу министара БиХ протестну ноту поводом изградње ових електрана на подручју општине Србиње у којој, наводно, поручује да је Република Српска прекршила међународну конвенцију о прекограничном утицају на животну средину и очекује реакцију ЕСПОО, међународног тијела које прати реализацију конвенције.0 КОМЕНТАРА

 1. „Може се неки простор освојити, али се он може и ослободити. Када нешто продате више повратка нема. Овај покушај продаје извршен је на начин да једноставно појединци хоће на вијек вијекова да продају дио Дрине. Зато ја позивам све слободноумне људе, све невладине организације, све политичке партије све институције и ентитета и државе и сусједних држава, јер Дрина не припада једном ентитету, не припада једном појединцу, она је Европска ријека, она припада и Србији и Црној Гори она припада и Хрватској, да се изјасне о продаји ресурса једног народа од стране појединаца а да за то апсолутно никога не питају,“

  http://samodjela.com/index.php?option=com_content&view=article&id=106:2012-09-29-14-28-24&catid=1:vijesti

 2. Поздрављам ову акцију Крсмановића, али мислим да је јалова. Нити ми имамо слободоумних људи, нити слободних НВО, нити слободних политичких партија. Све се своди на појединачне иступе, најчешће у виртуелном свијету. Тако да, заиста, ова влада није имала кога ни да пита.

 3. Мањински партнеру Горње Дрине, кога ти лажеш с тим „наше електране“?! Што ниси лијепо рекао „њемачке електране“? Оца рођеног би продали у бијело робље, па га звали „наш тата“.

 4. meni kao akcionaru elektroprivrede bi odgovaralo da se privatizuje, da se cijene isporuke niveliraju sa trzisnim u okruzenju, da se broj zaposlenih racionalicuje, troskovi stave pod kontrolu, javne nabavke usklade sa zakonom.

  kako je uveden porez na dohodak u vidu dividende od 10%, akcionari koji finansiraju drzavu imaju legitimno pravo da traze ili racionalizaciju u poslovanju elektroprivrede u drzavnom vlasnistvu (sto se nikad nece desiti), ili njenu privatizaciju.

 5. meni kao akcionaru elektroprivrede bi odgovaralo da se privatizuje, da se cijene isporuke niveliraju sa trzisnim u okruzenju, da se broj zaposlenih racionalicuje, troskovi stave pod kontrolu, javne nabavke usklade sa zakonom.

  kako je uveden porez na dohodak u vidu dividende od 10%, akcionari koji finansiraju drzavu imaju legitimno pravo da traze ili racionalizaciju u poslovanju elektroprivrede u drzavnom vlasnistvu (sto se nikad nece desiti), ili njenu privatizaciju.

 6. ha, ovdje se vidi da je krsmanovic i njegova partija ekspozitura bosnjackih partija i americke ambasade… pa sta moze bolje izvuci ekonomiju te regije i podrinja nego ovakve investicije i ulaganje u energetiku. ako mozete proizvesti i-phone ili bmw dole, onda nemojte praviti elektrane vec se spustajte niz rijeku rafting itd…

 7. @mario85

  „Pokret socijalista, čiji sam Predsjednik, sarađuje sa Novom Socijalističkom partijom RS. Generalno, želim da se ljevica objedini na ovim prostorima, gdje govorimo istim jezikom, gdje su nam iste privatizacije, pljačke i bijeda“ – Aleksandar Vulin, direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
  http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/3686_471640022867119_755842796_n.jpg

  „Zvono“ zvoni na uzbunu
  http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/483120_471637976200657_1843050139_n.jpg

  Drago Ćirić, budući Načelnik Srpca je potpredsjednik Nove socijalističke partije.

 8. ovakvu glupost moze da odvali samo celavi,rajkan i sef.naravno da je ne ugrozavaju jer ih nema niti ce je ugrozavati jer ih nece ni biti.samo sto je to pozitivna stvar nek svabe prave svoje elektrane a mi ce mo svoje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *