Џомбић: Чувајмо Кочића

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и предсједник Завичајног друштва „Змијање“ Недељко Чубриловић отворили су данас Кочићево огњиште у Стричићима код Бањалуке, у оквиру централне свечаности 47. Кочићевог збора. Џомбић је након пресијецања врпце новинарима рекао да је обавеза Владе да узвиси лик и дјело Петра Кочића, који је био више од књижевника, те је […]

недеља, август 26, 2012 / 16:00

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и предсједник Завичајног друштва „Змијање“ Недељко Чубриловић отворили су данас Кочићево огњиште у Стричићима код Бањалуке, у оквиру централне свечаности 47. Кочићевог збора.

Џомбић је након пресијецања врпце новинарима рекао да је обавеза Владе да узвиси лик и дјело Петра Кочића, који је био више од књижевника, те је Влада с тога издвојила 45.000 КМ за градњу Кочићевог огњишта, као и 500.000 КМ за снимање филма и серије о Кочићевом животу, у коме ће глумити глумци Народног позоришта Републике Српске.

"Многи критичари сматрају да је Кочић био бунтовник, а не књижевник, и да је његово књижевно дјело животно. Наша је обавеза и да се у наредном периоду искључиво најбољима додјељује престижна ‘Кочићева награда", навео је Џомбић.

Он је нагласио и да је обавеза Владе Српске да ова награда у будућности изађе из оквира самог Кочићевог збора.

Џомбић је додао да је задовољан досадашњом изградњом Кочићевог огњишта, која је почела крајем јула.

Премијер Српске је испред куће Петра Кочића уручио "Кочићеву награду" овогодишњем добитнику Јовану Бабићу, а Чубриловић награду "Змијањче" Ивани Спасојевић, након чега су обишли филмски сет на којем се снима прва клапа филма о Кочићу.

Бабић је, захваливши на награди, рекао да је Кочић, као велики народни трибун и бесједник, на најувјерљивији начин свједичио о свом времену, и да је његова ријеч увијек била слободна и бунтовна, правдољубива и истинољубива, језгорвита и громовита.

Програм 47. Кочићевог збора почео је 12. августа ликовним саборовањем и објављивањем имена добитника овогодишње "Кочићеве награде" и награде "Змијањче" у Бронзаном Мајдану код Бањалуке.

Кочићев збор отворен је 19. августа у Бањалуци, а свечана академија под називом "Кочић низ друм са учитељем" одржана је синоћ у Банском Двору у Бањалуци.

У Стричићима се данас одржава централна свечаност 47. Кочићевог збора. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *