Џомба, шарај мало

Јесте ли чули онај виц „шарај мало“? Пише: Душко Вукотић Има више верзија, ал’ја знам ову: У вријеме изражених расних и класних разлика у Америци, филмске представе су црнци гледали из партера а бијелци са балкона, из свечаних ложа. Док је трајала филмска представа, неком бијелцу из ложе се припишало и он се успаничено обрати […]

среда, децембар 12, 2012 / 11:19

Јесте ли чули онај виц „шарај мало“?

Пише: Душко Вукотић

Има више верзија, ал’ја знам ову: У вријеме изражених расних и класних разлика у Америци, филмске представе су црнци гледали из партера а бијелци са балкона, из свечаних ложа. Док је трајала филмска представа, неком бијелцу из ложе се припишало и он се успаничено обрати редару:

– Морам хитно знате, гдје је тај ве-це?

– Господине, нема потребе да се патите. Ви сте бијелац и слободно пишајте са балкона, смиреним тоном му рече момак задужен за ред у сали.

– Али, господине, и доле су гледаоци представе! – зачуђено ће власник ложе.

– Знам господине, али то су црнци. Слободно то урадите и нико се неће бунити. 

Тако и би. Бијелац из свечане ложе преко балконске ограде поче уринирати. Након десетак секунди из партера се чује глас:

– Еј, ти горе изнад нас, шта то радиш?

– Па видиш ваљда да пишам! – помало с нелагодом одговори човјек из ложе.

– Па видим и осјетим али, шарај мало, мајке ти!

Десет посто од ништа

Да ријеч је о новој економској политици. За сада у нацрту. Премијер Александар Џомбић најављује оштре мјере штедње. Оно што ме као ветерана рата шокирало јесте реакција носилаца функција у борачким удружењима на уравниловку у резању, саопштену у дијалогу са ресорним Министром Ђокићем. И недвосмислен став министра да повећања инвалиднина неће бити.

Па онда утјешно, „али ни смањења“. Овај дио „али ни смањења“ је борачке функционере ослободио сваке одговорности па ни трзнули се нису, да ли је то баш тако? Зар је могућа таква хипнотисаност ријечју и дјелом препоштеног Перице. Све им је равно. Вјероватно њих не дотиче. А логично – биће смањење инвалиднина ако прође приједлог о смањењу плата. Биће и смањење пензија.

Смањење свега гдје се просјечна плата узима као основица обрачуна. А ето борачке вође имају одличну прилику да за борце и чланове њихових породица траже другачији приступ? Да се осјети разлика? Кад их већ годинама нико не зарезује ни 2%, ево шансе да се уваже у великом проценту од 10% тако што се баш њима неће смањивати плате. Иако за већину бораца-ветерана без дана радног стажа, ова прича и нема смисла, јер 10% од ништа је опет ништа.

Али би се и они осјећали већи када би њихов запослени саборац из приче о „резању редом“ могао с поносом рећи: „Мени нису умањили плату јер ја сам борац прве категорије!“ То би створило наду да ће неко и на њих сутра погледати.

Подруштвљавање кривице

Најава линеарног разања плата за око 40 хиљада запослених у управи и администрацији може изазвати равнодушност само код оних које то не дотиче као поменуте функционере не (владиних) организација или пак носиоце добро плаћених функција и послова којима је 10 посто од плате исплатив трошак за дугорочно гледање филма из свечаних ложа.

Код незапослених, а таквих је скоро пола у РС, као и код производних радника ова најава кресања плата у непроизводном сектору могла би изазвати и овације кад би видјели да ће се већи дио уштеђених средстава усмјерити у нова запошљавања. Напротив, ове мјере „штедње“, имало писмен свијет доживљава као увертиру у нова отпуштања и повећање конкуренције на листама чекања у бироу рада. Смањење плата свима у овом сектору је класичан покушај подруштвљавања кривице гдје се носиоци одговорности самоамнестирају у гомили.

Ако је политика умијеће владања градом или државом (изворно тумачење полиса и политике) онда за неумијеће не може бити кажњаван пук који слиједи промашаје својих вођа. Самокритично резање себи и вађење из свог функционерског џепа сигурно би изазвало овације у сразмјери са процентом захватања. Иако, зна се да су државне службе у највећој мјери организоване по принципу породичне мануфактуре, тако да ни умањење плата у знатно већем проценту већину функционера не би довело у тачку разумијевања друштвених маргиналаца каквим су их они својом владавином учинили.

Полицајац и татин син

Треба ли још аргумената да је линеарно смањивање плата у управи само манипулација у функцији стварања атмосфере „праведне расподјеле у кризи“ и пребацивање одговорности на оне који и јавности важе за запослене по политичкој основи и нераднике (да ли су баш сви такви?). У математици као природној науци је јасно да када од 3.000 КМ одбијете 300, илити 10%, опет остаје 2700 КМ што је ипак пет пута већа сума од плате полицајца када му од 800,00 КМ одузмете 80 КМ иако му и неокрњена сума не обезбеђује много.

Исти тај полицајац је принуђен да за такву плату отме пушку неком надуваном татином сину. Одобравање шире јавности изазвала би и мјера кресања плата разним фабусовцима и славјанцима. Ријеч је о државним и полицијским службеницима који су , за рад напредовања у струци, купили дипломе.

На основу ових несертификованих папира они годинама дрмају лову о којој ни као мали нису могли сањати. Јер да јесу, ишли би на факултет дуже од два дана, један за упис и други по диплому. Има и оних, јако паметних који су и упис и дипломски завршавали у једном дану, па оних који су магистарске студије уписивали прије завршетка основних студија. Свега има, само би требало мало воље да се прочешљају сопствени редови.

Проблем воље

Е у тој вољи и јесте проблем! Да она постоји давно би био усвојен закон о одузимању незаконито стечене имовине од ратних и поратних профитера. Зар одузимање петсто хиљада марака од Дарија Бркића, потпуно анонимног профитера, не показује да је незаконито стечена лова свуда око нас.

Само је потребно добро платити ловце да је улове. Не, напротив, Влада РС предлаже да се и полицији умање плате што значи да се убије свака воља и плаћеним трагачима за недостижном правдом.

Да има мудрости и храбрости, неко би усвојио мој предлог: смањите плате за тих 10% ако већ морате, али повуците се са власти и донесите декрет којим полицији дајете одријешене руке да одузимањем од криминалаца намири својих али и туђих 10%! Пусти снови…

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *