Џабе дрека: Више електора издало Хилари, него Трампа

Доналд Трамп добио је осјетно више од минимално неопходних 270 електорских гласова потребних за озваничење побједе на изборима за предсједника САД.

уторак, децембар 20, 2016 / 08:03

Доналд Трамп добио је осјетно више од минимално неопходних 270 електорских гласова потребних за озваничење побједе на изборима за предсједника САД.

Сасвим конкретно: иза његовог избора стала су 304 електора (члана Електорског колегијума), а за ударање печата на побједу од 8. новембра било му је довољно 270 њихових гласова да би 20. јануара и формално преузео дужност шефа државе.

Кандидаткиња Деморкатске партије, Хилари Клинтон, добила је 169 електорских гласова.

Гласање је протекло у складу са очекивањима јер је само један електор из Тексада гласао мимо правила и није свој глас – иако је морао – дао Трампу.

Глас „мимо правила“ дао је и Дејвид Брајт, електор државе Мејн, која се налази на америчкој источној обали.

Умјесто да подржи Клинтонову, он је дао глас њеном супарнику из исте странке – Бернију Сандерсу.

"Гласао сам за Сандерса да би они нови гласачи које је он инспирисао знали да смо их чули, да их слушамо, поштујемо и разумијемо њихово разочарање", навео је Брајт.

За Клинтонову нису гласала ни четири (од укупно осам) електора из америчке савезне државе Вашингтон: три су свој гласу дала Колину Пауелу, који није ни учествовао у предсједничкој трци, а један – Сијуксу Вјерујућем Орлу.

Остали су још само: формална потврда Конгреса САД (у првој половини јануара) и сама инаугурација.

Протинвницима Трамповог избора преостали су зато још само насилни методи. 

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *