Два свијета, два погледа: Шта је рекао Босић?

Један те исти интервју различито је виђен федералним и очима из Републике Српске. Звучан наслов је најбитнији, нарочито кад је саговорник одмјерени дипломата који никада не иде са исхитреним и бучним реченицама. Тако је интервју предсједника СДС Младена Босића за Независне новине виђен потпуно другачије у двје државе, пардон ентитета. Тема државности започела је у […]

понедељак, август 20, 2012 / 12:51

Један те исти интервју различито је виђен федералним и очима из Републике Српске.

Звучан наслов је најбитнији, нарочито кад је саговорник одмјерени дипломата који никада не иде са исхитреним и бучним реченицама. Тако је интервју предсједника СДС Младена Босића за Независне новине виђен потпуно другачије у двје државе, пардон ентитета.

Тема државности започела је у одговору о смјени Дениса Бећировића

-Бећировић и Жељко Комшић граде своју политичку каријеру на антисрпским порукама. С друге стране, и Бећировић зна да је РС држава, у смислу у којем је Баварска држава у Њемачкој или Аризона у САД. На крају крајева, у Уставу БиХ је дефинисано држављанство РС, свиђало се то Бећировићу или не.

НН: Покренули сте занимљиву тему. Да ли је РС држава?

БОСИЋ: Видите, јасно је да РС није суверена и међународно призната држава. Нема тај спољни суверенитет. Али ни БиХ, на коју је РС пренијела свој спољни субјективитет није суверена држава јер има ОХР који јој одузима дио суверенитета. Ово је питање за политикологе, које ситним политичким играма Бећировић, Комшић и слични политичари покушавају да ставе у први план приказујући себе како се они боре против тобожњег отцјепљења РС и њеног постојања уопште.

НН: Има ли РС, барем теоретски, право на самоопредјељење?

БОСИЋ: Зависи по којем праву гледате. Ако Британци признају право Шкотској да се самоопредијели, зашто и РС не би имала право да се самоопредијели? Али ту постоји питање може ли РС добити међународни легитимитет у УН-у. У овом тренутку она то не би могла обезбиједити.

НН: Има ли РС право на вођење спољне политике?

БОСИЋ: Спољна политика има више нивоа. Има државни ниво, на међудржавним односима, у УН-у, мултилатералним организацијама. Али спољна политика има и друге нивое – од регионалног, економског, веза појединих градова различитих држава и тако даље. Према томе, то је категорија која је у Европи чак и пожељна. Рецимо, у ЕУ је била ситуација да се општине које су на тромеђама земаља специјално повезују међу собом. Према томе, свакако да има право на спољну политику и треба да што више шири међународне односе и тражи партнере. То може бити само добро. Нажалост, у Сарајеву то тумаче као растурање БиХ, што није нужно тако.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *